120 godina postojanja Centra 'Vinko Bek'

Centar za odgoj i obrazovanje 'Vinko Bek' osnovan je u 19. stoljeću i u to je vrijeme bio jedina ustanova za obrazovanje slijepih u ovom dijelu Europe. Prošle su godine proslavili 120 godina postojanja.


U Centru za odgoj i obrazovanje 'Vinko Bek' u Zagrebu obrazuju se i rehabilitiraju slijepa i slabovidna djeca, mladež i odrasli. Mladi ovdje nauče gotovo sve kako bi im život bio kvalitetniji. Njima su ovaj centar, učitelji, profesori i odgajatelji - istinski prijatelji i prozor u svijet. Sanja Žilić u centar je došla u prvi razred osnovne škole. Odgajatelji su joj, kaže, bili drugi roditelji. Osim nje, školu su ovdje pohađali i njezine dvije sestre i brat. U drugom razredu osnovne škole sada je ovdje i Sanjin sin Antonio, odličan učenik koji sudjeluje u zboru i dramskoj grupi. 'Divno je pratiti jednu obitelj djevojke koja je došla kod nas u prvom razredu. Sanja je bila najstarija. Drugi i mlađi su se zadržali sve do srednjoškolske dobi, sudjelovali su u brojnim aktivnostima, a veza se zadržala i do danas kad je Antonio uključen. To je jedna topla obiteljska priča., ističe Ivana Šalković s Odjela odgoja i psihosocijalne rehabilitacije mladih.
Svi učenici osjećaju koliko je dobar i potreban njihov centar. Jednako ga vole i osnovnoškolci i srednjoškolci. Centar za odgoj i obrazovanje 'Vinko Bek' u 120 godina razvio se u veliki nacionalni centar za obrazovanje slijepih i slabovidnih osoba. Osim u Zagrebu rade i u Splitu i Osijeku. Tu su osnovna i srednja škola, glazbena, dom, odjel za odrasle koji pruža rehabilitaciju i u centru i na terenu te različiti rehabilitacijski programi. Vrlo je važan i Odjel integracije koji pruža podršku vrtićima, osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske u kojima se školuju slijepa i slabovidna djeca. Ulaze i u obitelji dajući tzv. ranu intervenciju. Osobama oštećena vida omogućuju obrazovanje, integraciju i svestrani razvoj.