U Puli predstavljen HRT-ov projekt Arhiv 'Renato Pernić'

Projekt Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod nazivom Arhiv 'Renato Pernić' i najnoviji nosači zvuka iz njegova izdanja predstavljeni su u prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice u Puli. Dio je to bogate arhivske građe fonoteke HRT – Radija Pula koji se odnosi na narodnu glazbu, a prikupljena je građa nastajala od samih početaka te radijske postaje.

Od 1963. izvedbe su se istarskoga glazbenog folklora snimale i predstavljale u radijskim emisijama, stručnim publikacijama i na javnim manifestacijama. Za to su zaslužni Tone Peruško, Slavko Zlatić i osobito Renato Pernić. Stoga je taj dio glazbenoga arhiva HRT – Radija Pula nazvan Arhiv 'Renato Pernić'.

Privremena je rukovoditeljica HRT-ova centra u Puli Kornelija Benazić govoreći o važnosti skupljenoga glazbenog blaga zahvalila Istarskoj županiji i Gradu Puli na svekolikoj potpori projektu svih godina njegova trajanja, od 2004. do danas.

Vršiteljica dužnosti rukovoditelja Radne jedinice HRT-ovi centri Katja Kušec istaknula je kako tim projektom Hrvatska radiotelevizija ispunjava svoju javnu zadaću koja se odnosi na čuvanje i promicanje bogate baštine svih hrvatskih krajeva te da je Arhiv 'Renato Pernić' izvrstan primjer kojim se javni medijski servis može ponositi.

Tijekom svoje je karijere glazbenoga urednika na HRT – Radiju Pula Renato Pernić uređivao i vodio velik broj emisija o narodnome glazbenom stvaralaštvu. Građu je za njih skupljao na terenu sa snimateljem Branimirom Paićem u izvornim ambijentima po istarskim selima.

Premda su mnogi mislili da radi uzaludan posao, Renato Pernić je bio uporan, znao je da ima misiju i bio je vjeran svojoj viziji, izjavio je njegov  dugogodišnji suradnik i nekadašnji glavni urednik HRT – Radija Pula Budimir Žižović.

Zahvaljujući Renatu Perniću, ali i još nekim vrijednim  muzikolozima, današnji i budući naraštaji imaju gotovo na pladnju bogatstvo istarske narodne ljestvice, dodao je glazbeni urednik HRT – Radija Pula Ludvig Slana.

U duboko se emotivnome govoru na rad svojega oca osvrnuo njegov sin i sam zaposlenik HRT – Radija Pula Daniele Pernić. On je između 2000 glazbenih brojeva izabrao 500 snimljenih na 20 nosača zvuka.

Arhiv je istarske glazbene baštine na HRT – Radiju Pula jedan od najvećih arhiva glazbenoga tradicijskog materijala u Europi i to će hrvatsko kulturno dobro poslužiti daljnjim proučavanjima, istraživanjima i obradama.