Ispiranje slanom vodom pomaže u zacjeljivanju rana

Otvorenu ranu dobro je isprati slanom vodom jer je vlaži, a to je po novim saznanjima dobro, kaže njemačka liječnica Sylke Schneider-Burrus.

Slana voda vlaži ranu, što na nju djeluje iscjeljujuće, objasnila je dr. Schneider-Burrus iz berlinske bolnice Charite te dodala kako se ranije vjerovalo da vlaženje rane potiče nastanak infekcije i da je za njezino zacjeljivanje najbolje da se dobro posuši. No liječnici su došli do novih saznanja po kojima vlažno okruženje ubrzava zacjeljivanje rane.

Dr. Schneider-Burrus kaže i da je, kada je posrijedi sterilno slano sredstvo za ispiranje, vrlo važna koncentracija soli u otopini. Ona bi trebala iznositi 0,9 posto soli. Riječ je o fiziološkoj otopini. U morskoj vodi koncentracija soli je prevelika za tretiranje rane, odnosno veća je za četiri puta. Ako je koncentracija soli u otopini prevelika, ona će na zacjeljenje rane imati suprotan učinak od željenoga.

Suprotan učinak može imati i tretiranje rane morskom vodom jer može sadržavati razne patogene organizme, što može potaknuti razvoj infekcije.