Sveobuhvatni pregled dizajna interijera kroz stoljeća

Nedavno je objavljena knjiga pod naslovom Interijeri arhitektura dizajn koja donosi sveobuhvatni pregled dizajna interijera kroz stoljeća.

Je li čovjek počeo prije uređivati interijere ili eksterijere? Nije to kao da pitamo je li prvo bila kokoš ili jaje. Ako razmislimo o prvim obitavalištima čovjeka - pećinama, shvatit ćemo da se čovjek prvo bavio svojim interijerom pa tek onda eksterijerom. Još od pamtivijeka, čovjek je imao potrebu za uređenjem prostora u kojem je boravio. Za izražavanjem svojih uvjerenja, potreba, navika itd. Uđete li u bilo koji stan, bilo kojeg čovjeka, vi ćete u stanu saznati o njemu,  naglašava dr. sc. Predrag Haramija, profesor na ZŠEM-u. Često kad gledamo arhitekturu ostaje zapamćen eksterijer, a veliko područje ostaje nespomenuto – interijeri. Pokušajmo taj odnos interijera i eksterijera slikovito pojasniti na primjeru bilo koje knjige, s vanjske strane nalaze se korice, služe zaštiti knjige, no prava bit knjige je na stranicama, unutra, tamo su misli autora,  slikovito objašnjava.

Nedavno objavljena knjiga Interijeri, arhitektura, dizajn govori upravo o važnosti interijera te donosi povijesni pregled dizajna na svim kontinentima. Riječ je o šestom izdanju knjige koji nosi čak 3000 natuknica. Riječ je u biti o projektu koji traje točno 100 g. A. Sherrill Whiton, jedan od autora knjige, je 1916. osnovao njujoršku školu dizajna za koju je pripremio razne materijale, kataloge iz kojih je 1937. nastala knjiga. Točnije, prvo izdanje ove knjige. Kad govorimo o odnosu interijera i eksterijera moramo se sjetiti Le Courbisea da je eksterijer nastao kao posljedica interijera i zato je ova knjiga koja je prvi puta došla u Hrvatsku neobično važna. Posebno je interesantno poglavlje koje se odnosi na Japan. U Japanu postoji jedan specifičan odnos odnosno prožimanje interijera i eksterijera, zidovi su pomični, i malo tko zapravo zna koliko je Japan utjecao na modernu arhitekturu. U pristupu interijeru, a to se možete vidjeti i kroz ovu knjigu, postoje i konstante, primjerice središnje mjesto u stanu kroz stoljeća je bilo uz kamin ili ognjište. Danas kada toga nema, to je mjesto preuzeo – televizor, svi su oko njega, kao nekad oko kamina.

Interijeri govore o čovjekovim navikama, o njegovoj suštini, o vremenu u kojem živi. Svaki interijer skriva neku svoju tajnu, a povijest interijera govori više o povijesti svijeta nego što bismo to uopće mogli na prvi pogled pomisliti.