Kako se živi u Lepoglavi

Kulturna baština Lepoglave pomogla je da se taj grad ne spominje samo po tamošnjem zatvoru. Prepoznatljiv je danas kao grad čipke i pavlina. Iako ima malen proračun i nizak natalitet, inovativnošću i raznim projektima podiže kvalitetu života.

Prije 600 godina u Lepoglavu su stigli pavlini, osnovali prvu javnu gimnaziju, pa sveučilište. Današnji osnovci, u školi koja je prva u našoj zemlji uvela nastavu u jednoj smjeni, najbolje predstavljaju rodni grad: 'Super je živjeti u Lepoglavi. Mali je grad, ali ima puno aktivnosti, ima puno zanimljivoga za vidjeti, ima svega.' Osnovnu školu Ante Starčevića, koja im dizalicu, toplice, solarne panele, pohađa 320 učenika, što je čak stotinu manje nego prije deset godina. 'Prije 10 godina smo imali 8500, sad imamo 8300 stanovnika na području grada Lepoglave, a 60-ih je bilo preko 12 do 13 tisuća na ovom području. Ali taj trend odlaska ljudi je sve manji. Uvijek smo tim našim mjerama osigurali, taj dio, ali najveći problem nam je i dalje zapošljavanje. U ovoj godini i ovom mjesecu imamo najveći broj nezaposlenih u zadnjih 10 godina.', objašnjava Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave.


Otvara se sve više trgovačkih društava, a najveći je gospodarski potencijal 5 hektara komunalno uređene poduzetničke zone. No, potiče se i poljoprivreda, a komunalna je infrastruktura povećala vrijednost imovine 20 puta. Uz pomoć novca iz Fondova Europske unije ostvareno je 50 projekata. Snalažljivi, kako kažu iz nužde, nižu uspjehe. Kao prvi u nizu europskih projekata vrijedan milijun eura ostvaren je - Turistički kulturno informativni centar. 25 posto novca je namaknuo Grad s partnerima, a većinu Europska unija. Tu su još i Čipkarska zadruga, Turistička zajednica, knjižnica i čitaonica, višenamjenska dvorana i prostori za udruge. Nezavisna udruga mladih lepezom projekata nastoji zadržati mlade.

U središtu svih turističkih sadržaja, prepoznatljiva i cijenjena diljem svijeta te pod zaštitom UNESCO-a - lepoglavska je čipka. Ona u grad privlači domaće i strane turiste, posebice na dva desetljeća star Festival čipke. Uz jedinstvenu nematerijalnu kulturnu baštinu u tranzitni se gradić stiže i u crkvu Blažene Djevice Marije. 'Nju kroz godinu posjeti oko 10 tisuća posjetitelja. Svakako treba spomenuti i Gaveznicu - geološki spomenik prirpde i najviše je rezerviran za posjete školskih ekskurzija, ističe Ljubica Dubovečak, direktorica TZ-a grada Lepoglave. Titulu europskog grada sporta zaslužena je zbog dostupnosti sporta svima. Potiču se izvrsnost i izvannastavne aktivnosti kod djece.