Nova izdanja Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža

'Hrvatski mjesni rječnik' urednice Nataše Bašić Kosić i 'Hrvatski egzonimi' voditeljice projekta Ivane Crljenko predstavljeni su u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža u Zagrebu.


Akademik August Kovačec istaknuo je kako je 'Hrvatski mjesni rječnik' suvremeni imenik naseljenih mjesta ili ekonima s pridruženim imenima njihovih stanovnika tzv. etnicima i odnosnim pridjevima - kteticima te pridjevima izvedenim od imena samih naselja, prvi takve vrste u nas.
Podsjetio je i kako je uza svako naselje navedeno njegovo službeno ime, pripadajuće gradsko ili općinsko središte te županija.
Glavna urednica Nataša Bašić Kosić istaknula je kako su zemljopisna imena, a napose imena naseljenih mjesta, važna sastavnica nacionalnoga jezičnoga, povijesnoga i kulturnoga naslijeđa te prvorazredni spomenici u kojima je pohranjena tvarna i duhovna kultura naroda.


Jezikoslovac Domagoj Vidović istaknuo je kako se 'Hrvatski egzonimi' bave jezičnom standardizacijom stranih zemljopisnih imena te donose preporučena hrvatska imena svih država svijeta, njihovih glavnih gradova i stanovnika, ali i iz njih neke izvedene oblike riječi. Ovo je priručnik o, kako je rekao, hrvatskim egzonimima, tj. udomaćenim zemljopisnim imenima stranih zemljopisnih objekata koja se razlikuju od izvornih imena ili endonima.
Oba priručnika objavio je Leksikografski zavod Miroslav Krleža.