Clooney priprema film o Bijelim kacigama

Američki glumac George Clooney, još uvijek politički vrlo angažiran, priprema snimanje dugometražnog filma o Bijelim kacigama, grupi civilnih spasilaca i volontera koji interveniraju u Siriji nakon bombardiranja izvlačeći žrtve iz ruševina i pomažući im, pišu francuski mediji. 

Film će biti adaptacija kratkoga dokumentarnog filma s Netflixa, 'Bijele kacige' u režiji Orlanda von Einsiedela za kojega se pretpostavlja da će biti nominiran za Oscara. Clooney i njegov suradnik Grant Heslov iz produkcijske kuće Smokehouse Pictures upravo su u potrazi za scenaristom.

Bijele kacige dio su sirijske civilne obrane, organizacije nastale 2013. koja okuplja nenaoružane volontere. Službena internetska stranica Bijelih kaciga navodi da je oko 3000 njezinih volontera dosad spasilo više od 60. 000 ljudi na svim stranama u sukobu te dodaje da organizacija djeluje u skladu s načelima humanosti, solidarnosti i nepristranosti kao međunarodna organizacija za obranu civila. Spašavajući druge smrtno je stradalo 150 članova organizacije.

Einsiedelov dokumentarni film na Netflixu se prikazuje od rujna 2016.