Austrijskim kravama GPS umjesto zvonca

Stočar iz zapadnoga dijela Austrije uskoro će tradicionalna zvona koja stado njegovih krava nosi oko vrata zamijeniti GPS uređajima, budući da se njegov susjed, vlasnik kuće za odmor u pitoresknome Zwischenwasseru u pokrajini Vorarlberg žalio da nesnosna buka iritira njegove goste.

Mnogima je zvuk zvona što ih krave nose oko vrata sastavni dio alpskog pejzaža u jednakoj mjeri kao vrhovi planina ili drvene alpske kuće, no ima i takvih koje buka dovodi do ludila. Jedan od njih je Guenter Frick koji u austrijskom Zwischenwasseru, gradiću na granici sa Švicarskom ima kuću za odmor.

Zbog nesnosne buke koju su susjedove krave proizvodile svaki put kad su pile vodu iz metalnog korita Frick je u ljeto tužio Engelberta Laenglea čija obitelj ondje živi i bavi se stočarstvom već 300 godina.

Sukobljene strane u utorak su postigle dogovor na obostrano zadovoljstvo: Frick će odriješiti kesu i uložiti 3000 eura u GPS sustav s tihim uređajima za praćenje susjedove stoke.

Nadam se da će susjed Laengle uživati u novoj opremi. Ja sigurno hoću, rekao je za ORF, a Laengleov odvjetnik je izjavio da se ovakvim rješenjem poštuju interesi obiju strana.