Dani bakalara na otoku Krku

Mnogo je razloga da posjetite otok Krk tijekom cijele godine. Sunce, more, tradicija - to je ono što on svakako nudi. No kada dođu hladniji dani, mudri Krčani pronašli su način kako privući goste na svoj Zlatni otok. Naravno, gastro delicijama, jer tko bi odolio mirisu prave domaće hrane.

Šire se fini mirisi ovih dana po Zlatnome otoku. Tko je njime prošao zna kako je stiglo vrijeme za Dane bakalara. No nije to priča koja je počela u novo, moderno vrijeme, tradicija je to stara nekoliko desetljeća. 

Krenulo je kasnih osamdesetih prošloga stoljeća u Njivicama, a kroz godine pridružili su se i ugostitelji iz Malinske, grada Krka i Vrbnika. Bakalar na bijelo i onaj na 'padelu' dobili su i svoje šaroliko društvo - bakalar na čak sedamdeset načina. U kombinaciji s ostalim autohtonim delicijama poput zlatnoga krčkog ulja, sira i pršuta, svako je kažu, blagdansko čudo moguće. A trud je itekako prepoznat.

Gosti su brojni na ovakvim manifestacijama, najviše je domaćih ljudi, no sve je više Austrijanaca, Njemaca i Slovenaca. Uživa se u miru otoka, tradiciji, i specijalitetima. Zanimljivo je, kažu ugostitelji, da su gosti uz poznate tradicionalne recepte odvažni probati i jela koja dosad nikad nisu kušali.

Još je puno toga što ispričati može Zlatni otok, bilo kroz autohtone specijalitete, bilo kroz tradiciju ili kroz ove predblagdanske dane koji na njemu imaju jednu posebnui draž.