Vila Ružić - spomenička knjižnica obitelji Mažuranić-Brlić-Ružić

Na obali mora, uz kupalište Ružičevo, na sušačkim Pećinama, nalazi se Vila Ružić čija je knjižnica spomenik hrvatske kulture od 1946. godine. Nije to samo pregled obiteljske nego i nacionalne i međunarodne povijesti - ovdje su zbirke i umjetnička djela Ivana Mažuranića te dijelom i Ivane Brlić-Mažuranić.

Najstarija kći Ivane Brlić Mažuranić, Nada Brlić, udala se godine 1935. za liječnika i tadašnjeg bana Savske banovine, Viktora Ružića te se sa šestero djece preselila u novu rezidenciju - veliku primorsku kuću, arhitekta Davida Bunette. Vila Ružić i danas služi za stanovanje, ali i kao spomenička zbirka, otvorena za javnost.

Deset tisuća knjiga čuva se u spomeničkoj knjižnici Mažuranić-Brlić-Ružić, kao i tisuće uporabnih predmeta, od velike povijesne važnosti. Sačuvana je i fotelja u kojoj je Ivan Mažuranić zaspao, sa zadnjom knjigom koju je čitao u naručju i s oproštajnom porukom unuke mu, Ivane Brlić Mažuranić.

Svaka stvar u Vili Ružić priča svoju priču. I vrijeme ovdje kao da je stalo. Družiti se s poviješću ovdje vole znanstvenici, ali i putnici namjernici.