Kralj Tomislav očima djece

Prvi hrvatski kralj Tomislav ovih je dana glavna zvijezda u zagrebačkoj Osnovnoj školi Grigora Viteza na Krugama. Djeca diljem Hrvatske crtala su njegov portret, a svečana podjela nagrada, priznanja i zahvalnica bila je u školi, a postavljena je i izložba svih pristiglih radova.  

Dječji vrtić Iskrica i Osnovna škola Grigora Viteza iz Zagreba organizirali su i proveli likovni natječaj 'Velikani hrvatske prošlosti'. Motiv ovogodišnjeg, prvog u nizu, natječaja bio je portret kralja Tomislava. Na natječaj su pristigla 962 rada djece rane školske dobi i 116 radova djece vrtićke dobi iz svih krajeva Hrvatske. Lanjske godine smo bili na izletu u Botaničkom vrtu i jedno vrijeme smo proveli oko spomenika kralja Tomislava. Tako smo mi krenuli u ovo. Pričali smo malo i onda se, naravno, educirali,  otkriva Božica Horvačić, učiteljica razredne nastave u OŠ Eugena Kvaternika

Snježana Curkov, odgajatelj savjetnik u dječjem vrtiću Iskrica kaže da je portret kao motiv zanimljiv za djecu jer djeca crtajući mogu uočiti mnogo detalja. Alenka Karnik Rohlik, učiteljica razredne nastave u OŠ Mate Lovraka pak kaže da je njezinim učenicima bilo dovoljno reći to da je on bio prvi hrvatski kralj. Pregledali smo slike i dogovorili likovnu tehniku i način rada kako ćemo odraditi temu. Zbog velike eksplozije kreativnosti i mnoštva pristiglih radova, stručno je povjerenstvo dugo odlučivalo o pobjednicima, pa su odabrana prva tri, a 20 ih je posebno pohvaljeno.

Tu nije kraj, već početak. Kreativna ekipa koja je osmislila cijeli projekt ovih dana odlučuje o sljedećem motivu, također portretu neke od velikašica hrvatske prošlosti s ciljem da natječaj postane tradicija.