Dunavski valovi, slavonski svečani kolač
Sanja Sajko, iz Novske, ponosno kaže: Ja sam Slavonka, mi pečemo najbolje kolače. Zato što su Slavonci poznati po gostoljubivosti i onda kad su rođendani, poziva se puno ljudi, za Božić ispod 20 kolača u Slavoniji, sigurno nijedna žena ne pravi manje. Sanja toliko strastveno voli kolače, da je zbog njih odlučila promijeniti karijeru ekonomistice u slastičarku. Za sve su krivi macaronsi kojih se napekla za nećakinjinu svadbu i osvojila sve uzvanike njihovim okusom.
Ipak, tipični kolačići bez kojih se ne može za Božić u Slavoniji su vanilin kiflice, mađarica, bijela pita i tako redom. Svatko ima svoj omiljeni, no Dunavske valove svi vole i izgledaju baš svečano.
Dunavski valovi
Sastojci:
6 jaja
25 dag šećera
32 dag brašna
25 dag maslaca
1 prašak za pecivo
1 dl mlijeka
2-3 žlice kakaa u prahu
7 dl kompota od višanja
7,5 dl mlijeka
2 pudinga od vanilije
2 vanilin šećera
4 žlice šećera
20 dag maslaca
2 žlice šećera u prahu
5 dl vrhnja za šlag
20 dag čokolade za kuhanje
Postupak:
Pjenasto izmiješajte margarin i šećer, dodajte žumanjke i mlijeko, a nakon toga brašno s praškom za pecivo. Izradite snijeg od bjelanjaka i umiješajte u smjesu. Polovicu smjese ulijte u namašćen pleh veličine 30x40 cm, a u drugu polovicu umiješajte kakao, cimet te 1-2 žlice mlijeka. Prelijte preko svijetle smjese i po tome rasporedite ocijeđene višnje. Pecite na 180°C 30 minuta.
Puding izmiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i s malo mlijeka. Mlijeko stavite da zakipi i skuhajte puding. Margarin za kreme pomiješajte sa šećerom u prahu te umutite u ohlađen puding. Ohlađenu kremu stavite na ohlađen biskvit te prelijte čokoladnom glazurom.
U slast
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!