'Božić u vrijeme Bonifacija Pavletića'

U Galeriji Muzeja Moslavine u Kutini otvorena je izložba "Božić u vrijeme Bonifacija Pavletića". Na njoj se može vidjeti kako se blagdan slavio u 19. stoljeću, od čega se radio nakit i što je moralo biti na božićnom stolu. No, kako i naziv izložbe kaže, ona je posvećena fra Ivanu Bonifaciju Pavletiću za kojega se cijela Moslavina nada da će biti proglašen blaženim.

Božić u vrijeme Bonifacija Pavletića, u drugoj polovini devetnaestog stoljeća, sigurno je bio jednako svečan i lijep kao danas. Manje blještav, ali s više duhovne snage i promišljanja. Toplinu, zajedništvo i smisao u talijanskom Saronnu i Rimu pružao je fra Ivan Bonifacije Pavletić, podrijetlom  iz Zbjegovače pokraj Kutine. Moslavački kraj ponosi se što je pokrenut postupak beatifikacije i kanonizacije tog redovnika Družbe sinova Bezgrješnog začeća. 'On je za vrijeme božićnih blagdana napuštenoj djeci želio dati toplinu i ljubav. Zabavljao ih je radeći božićne jaslice. Od njegovog vremena pa do danas, Saronno je jedan od gradova gdje, ne samo Družba sinova Bezgrješnog začeća nego i cijeli grad živi za izradu božićnih jaslica.' ističe Slavica Moslavac, ravnateljica Muzeja Moslavine.

Znanje i nadahnuće redovnik Bonifacije Pavletić donio je iz Moslavine. Njemu u čast povezali su se Kutina i Saronno. U prijašnjim vremenima u Moslavini je Božić predstavljala zelena grana koju su zvali bor ili krispan. Zapravo je to vazdazelena grana borovice. Okićena se stavljala na gredu ili ugao kuće. Svašta se našlo na njoj – orasi, lješnjaci, vilinska kosa, ruže i vjenčići od gužvanog papira.


Izložba je proširena i drugim običajima nastalim daleko od Moslavine, poput onog da se za Božić šalje čestitka. Prva je čestitka nastala u Americi, proširila se cijelim svijetom, a njezino je odašiljanje dostiglo vrhunac u prošlom stoljeću. Božićni običaji opisani su na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku. Izložba će sljedeće godine biti postavljena i u Saronnu koji osobito poštuje Moslavca fra Bonifacija Pavletića i pamti njegovo dobro djelo i jaslice za napuštenu djecu.