Zagrebački Djed Božićnjak

Djed Božićnjak ovih je dana navratio i do Zagreba. Raspjevani Djedica prigodnim božićnim pjesmama uveseljava prolaznike na Zrinjevcu i time adventu u našem glavnom gradu daje posebnu čar.
Božić samo što nije, a najpoznatiji djedica na svijetu u samom središtu naše metropole širi blagdansku čaroliju. Mario Turkalj Buč sa svojom je gitarom pjevao na ulicama diljem Europe, a najviše voli pjevati upravo u božićno vrijeme - vrijeme ljubavi i mira. Na zagrebačkom adventu treću je godinu u nizu: 'Osjećam se jako ugodno i uživio sam se u tu ulogu. Inače sam naučio na uniforme jer sam umirovljeni kapetan hrvatske ratne mornarice.' Naš Djedica na glazbenom repertoaru ima više od 200 pjesama - za svakoga ponešto. 'Ulica je za mene i brojne glazbenike najveća pozornica na svijetu, što zbog potrebe, što zbog interakcije s publikom jer tu možete napraviti ono što ne možete u dvoranama. A to je komunicirati s publikom. '

Nasmijana i rasplesana publika najljepši mu je dar. Zagrepčane i njihove goste uveseljava na temperaturama koje se često spuštaju ispod nule. 'Na niskim temperaturama je teško svirati. Danas je bilo minus 4 celzijeva stupnja. Snalazim se na razne načine. Imam američku rukavicu, poklon mojih prijatelja, koja me spašava. To je rukavica kojom se najnormalnije svira.', objašnjava Mario i dodaje: 'Supruga mi je umrla prije sedam godina na blagdan svetog Stjepana i taj dan nikada ne sviram. Svirat ću na Badnjak. Božić ću provesti s djecom i unukom Lukom. Jako sam sretan.' Sretan baš kao i njegova publika - slučajni prolaznici u kojima je probudio duh ovogodišnjih blagdana.