Zbor HRT-a večeras u crkvi BDM Kraljice sv, Krunice u Remetincu

Na božićnom koncertu Zbora HRT-a, izvedenom i u ciklusu Sfumato, publika može uživati u vrijednoj i važnoj izvedbi ciklusa nazvanog Raduval se Jezuš mali po jednoj od osam starih hrvatskih crkvenih pjesama Međimurja i Pomurja, te pjesama objavljenih u zbirci Chitara octochorda.

Naravno, odjevenih, zahvaljujući skladatelju i dirigentu Ivanu Josipu Skenderu, u novo  vokalno i instrumentalno ruho. Pod ravnanjem samoga skladatelja izvodi ih mješoviti Zbor HRT-a uz pratnju instrumentalnog ansambla koji čine Gudački kvartet Porin te Iva Ledenko na oboi, Lovro Lučić na klarinetu, Vedran Kocelj na trubi, Pavao Mašić na orguljama i Marko Mihajlović na udaraljkama.

Neki od tih napjeva još uvijek se mogu čuti u Međimurju, Zagorju i Podravini kao narodne popijevke, a tri su sačuvana u našoj najopsežnijoj tiskanoj zbirci crkvenih napjeva na kajkavskom narječju i latinskom jeziku – Chitara octochorda - koja datira s početka 18. stoljeća. Napjevi, na kojima je autor započeo rad još 2012. godine, uglazbljeni su za mješoviti zbor i komorni orkestar, međutim, zanimljivo je da je izbor instrumenata vezan ne samo uz karakter svakog pojedinog napjeva i isticanje božićnog ugođaja, već i uz specifičan prostor crkve Blažene Djevice Marije Kraljice svete Krunice u Remetincu pored Novog Marofa gdje će ovaj isti koncert biti izveden večeras. Snimka koncerta emitirat će se na Božić u 13 sati na Prvom programu HTV-a.

O Božićnim koncertima Zbora HRT-a u emisiji Hrvatska uživo govorila je Ivana Kocelj, rukovoditeljica Radne jedinice Glazba Hrvatske radiotelevizije i skladatelj i dirigent Ivan Josip Skender: