Uzgojem i preradom ekološkog češnjaka do poslovnog uspjeha

Iako ljudi sve češće napuštaju poljoprivredu jer se od nje teško živi i zarada je sve manja, ima i drukčijih primjera. Zagrepčanin Martin Knežević preselio se u Bjelovar i pokrenuo posao, i to u agraru. Na bilogorskim poljima počeo je ekološki uzgajati češnjak.

Doselivši se u Bjelovar prije osam godina, počeo je s pet glavica češnjaka, takozvanog "grđevačkog šarca", koje mu je dala ženina baka. Dok je većina onog koji se može naći na tržištu s mekom peteljkom, ovo je ekološki češnjak s cvjetnom peteljkom. Urod mu je manji od onog s mekom, no zato ima bogatiju aromu. Martin ga je ove godine uzgojio dvije i pol tone.

Upravo zato je taj češnjak izrazito zanimljiv jer će ljudima ponuditi jednu nevjeroajtnu aromu i savršena je sirovina za naše proizvode - prah i granulat. Češnjak sušimo na 39 stupnjeva, meljemo samo čiste režnjeve u koje ništa drugo ne dodajemo, ističe Martin.

Budući da je završio Prehrambeni fakultet, sinula mu je ideja kako bi bilo dobro pokrenuti i preradu. I nije pogriješio. Tržište danas voli proizvode koji se odmah mogu upotrijebiti.

To su ljudi već repoznali pogotovo Zagrepčani koji nažalost nemaju gdje držati svježi šešnjak ili ga ne znaju držati pa im propadne za mjesec dana. Ovaj godinu daan nudi savršenu aromu češnjaka doslovce nadohvat ruke, objašnjava.

Češnjak proizvodi ekološki, što je zahtjevnije nego na konvencionalan način. Za sada je unajmio i zemljište i traktor, no tu ne namjerava stati. Želi proširiti proizvodnju i drugih začina jer vjeruje u kombiniranje različitih okusa i mirisa. Svoj je program prijavio za europski fond ruralnog razvoj.