Hipotireoza - bolest koju je teško prepoznati i lako liječiti

Nesanica, tanka kosa, debljanje, umor, samo su neki od mnogih nejasnih simptoma nedovoljno aktivne štitne žlijezde koji mogu, ali i ne moraju ukazivati na to da osoba boluje od hipotireoze.   

Žlijezda u obliku leptira smještena u vratu luči hormone potrebne za rast stanica, metabolizam i druge važne tjelesne funkcije. Usporeni rad štitnjače remeti normalnu ravnotežu kemijskih reakcija u tijelu i utječe na sve aspekte metabolizma.

Simptomi su često prilično nejasni, kaže internist Markus Quante. Pacijenti se žale na gubitak energije, slabu motivaciju, nemogućnost koncentracije, zatvor i lomljivu kosu i nokte. Mnogi se također žale na depresivno raspoloženje i kažu da se rasplaču bez očitog razloga. Sve u svemu, oni se stvarno osjećaju loše, rekao je Quante.

Ako simptomi potraju nekoliko tjedana i pojave se novi, vrijeme je za odlazak liječniku. Krvne pretrage mogu pokazati radi li se o usporenoj štitnjači. Nespecifični simptomi otežavaju pronalaženje uzroka i uvijek je potrebno napraviti dodatne  pretrage koje uključuju i ultrazvučni pregled.

Kada se otkrije da se radi o hipotireozi, liječenje je jednostavno. Pacijenti uzimaju levotiroksin u tabletama, koji zamjenjuje hormone koji se nedovoljno ili uopće ne izlučuju, kazao je Quante. Liječenje obično doživotno.