Smokvenjak, dalmatinski božićni kolač

Kao što šećer dolazi na kraju, tako i u prosincu sve uvijek je najslađe. Kolači kojima se sladimo za blagdane uvijek su posebni u svakome kraju, tako danas donosimo recept za vjerojatno najjednostavniji kolač, ali i najukusniji. Riječ je o smokvenjaku.

Božena Krep smokvama je očarana još od djetinjstva. U rodnom je Posedarju uvijek s ocem brinula o tom najslađem voću, sušila ih, te naučila 30-ak recepata za kolače sa smokvama. I danas, kad je žena, majka, Dalmatinka sa zagrebačkom adresom, proizvodi razne delicije od tog voća, kao i preukusne smokvenjake. Smokva je najzahvalnije voće, u Dalmaciji raste iz kamena, grabi sve ono najvrednije, ne pljevi se, ne šprica se, što je više berete, ona više rađa, jako je zdrava,  iskreno kaže.


Smokvenjak
Sastojci:
    1 ili ½  kg suhih smokava

Priprema:
Suhe smokve dobro usitnite (nožem), a pri tome im ne zaboravite odstraniti peteljke te ih dobro sameljete (blendrom ili strojem za mljevenje). Potom smjesu mijesite da smekša i oblikujete rukama u oblik malo deblje pljeskavice ili sira. Slobodno se pomozite i nekim kalupom, bilo onim za krafne bilo nekim drugim oblikom u kojem želite da bude vaš smokvenjak. Ostavite sušiti na zraku nekoliko dana, najbolje bi bilo na buri. Prije posluživanje narežite smokvenjak kao da režete sir.

Od dijela smjese, ili kako kaže Božena, 'ostataka', možete napraviti kuglice koje potom uvaljate u med te mljevene orahe ili bademe ili kokosovo brašno. Tako dobijete zdrava energetske zalogaje, prigodne za ovo doba godine.

U slast!