Dječja božićna priča

U selu Visoko, u Varaždinskoj županiji, nekadašnji osnovci poželjeli su i kao srednjoškolci, dalje glumiti. Osnovali su, početkom godine dramsku družinu, unutar KUD-a Visoko te kreirali pravu 'Božićnu priču s groficom Lujzom'.

Kako se nekad u novomarofskom kraju ukrašavao bor, kako se pjevalo i veselilo, u svojem igrokazu pokazuju članovi Dramske družine Ozana, koja djeluje u sklopu KUD-a Visoko. U KUD-u sam od svojeg 3. razreda, sada sam već 4. srednje. Volim stare običaje i cijelu etnologiju, a to nas i tu uče,  ističe Tea Jež, domaćica u igrokazu. Grofica Lujza stiže na Badnjak u dom djevojčice Magde. Čita djeci biblijske priče i tako nastaje mala predstava s dvije paralelne radnje. Imamo priču kićenja bora, imamo djecu koja su u nošnjama, imamo groficu koja je u jednom bogatom kostimu, bogatoj haljini. Dok, s druge strane se na sceni događaju stvari iz Betlehema. Njih smo malo modernizirali, glumci su imali minimalističke kostime,  objašnjava Tibor Martan, voditelj Dramske družine 'Ozana'" KUD-a Visoko. Priču koju im čita grofica Lujza, istodobno uprizoruju mladi glumci. Potkraj 19. stoljeća grofica Erdődy činila je dobro u novomarofskome kraju. Nakon susreta s bosonogom, siromašnom djevojčicom Magdom osnovala je pučku kuhinju za svu siromašnu djecu i bolnicu za siromašno stanovništvo.

Spoj duha minulih vremena i običaja toga kraja kreativno su mladi glumački amateri stopili u suvremenu priču. Sami su osnovali i dramsku družinu Ozana u sklopu KUD-a Visoko. Sretno rođenje malog Isusa raznježilo je djecu danas, baš kao i nekad. Glumeći, 15-ak članova dramske družine Ozana iz Visokog istodobno čuva običaje svojega kraja.