OKO, Chez 186 i Sarme na izložbi 'Branimirova Street Art'

U zagrebačkoj Ulici kneza Branimira, na potezu najpoznatijeg zagrebačkog zida s grafitima koji spaja željeznički i autobusni kolodvor, otvorena je izložba 'Branimirova Street Art' na kojoj će svi ljubitelji street arta i graffita do 4. siječnja moći pogledati radove istaknutih zagrebačkih uličnih umjetnika OKO, Chez 186 i Sarme. 

Izložba je dio Europskog projekta Imagine udruge Domino, a njome se želi postaviti pitanje odgovornosti za estetska urbanistička rješenja na ključnom potezu u gradu gdje je nekada stajao poznati zid posvećen uličnoj umjetnosti, dugačak 153 metra, koji je zbog dotrajalosti djelomično srušen.

Zid je desetljećima, još od Univerzijade 1987., bio prostor rezerviran za uličnu umjetnost. Gradski ured za kulturu je 1999. prostor nanovo otvorio muralima, u sklopu akcije borbe protiv ovisnosti, te je ulična umjetnost i poruke koju se njome prenose dobila svojevrsnu institucionalnu podršku.

Nažalost 2015. godine dotrajali zid djelomično je srušen pa je na njegovu mjestu postavljena metalna ograda na koju su postavljeni prostori za marketinško oglašavanje u obliku billboarda. Time je grad izgubio jedinstveno mjesto koje je bilo posvećeno uličnoj umjetnosti, priopćili su organizatori.

Za izložbu je odabrano troje umjetnika s adresom u Zagrebu, čiji je rad sve prepoznatljiviji kako na domaćoj, tako i stranoj street art sceni: za vrijeme trajanja izložbe, do 4. siječnja, na jednom će billboardu svoje specifične umjetničke izričaje predstaviti umjetnici OKO, Chez 186 i Sarme.

Izložbom želimo utjecati na promjenu percepcije javnosti, ali i institucija, kad je riječ o street art i grafiti umjetnosti, koja zauzima važno mjesto u identitetu grada Zagreba, ističu iz Domina.

Izložba je ostvarena u suradnji s bračkim festivalom 'Graffiti na Gradele'.