Filmu o srušenim spomenicima NOB-a prva nagrada u Švedskoj

Dugometražni dokumentarni film 'Neželjena baština' redateljice i scenaristice Irene Škorić, priča o sudbini spomenika posvećenih antifašizmu koji su danas meta vandala, osvojio je prvu nagradu za najbolji dokumentarni film na Balkan New Film Festivalu, održanom ovog tjedna u Stockholmu.

Žiri je ocijenio kako je riječ o filmu koji navodi na razmišljanje o velikim pitanjima koja dotiču mnogo više od povijesti Balkana i tiču se svih nas. U obrazloženju se ističe kako je odnos prema nedavnoj povijesti i njezinim spomenicima veliko pitanje za mnoge s prostora Jugoslavije, s obzirom da spomenik nije samo komad materijala već umjetničko djelo i dio kolektivnog sjećanja.

Stominutni film Irene Škorić govori o sudbini iznimno vrijednih spomenika koji govore o vremenu antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu, fokusirajući se na djela vrhunskih umjetnika koja su od devedesetih do danas srušena i uništena. Naime, između 1945. i 1990. bilo je izgrađeno na tisuće spomenika, a od devedesetih u Hrvatskoj ih je srušeno i devastirano njih polovica, oko tri tisuće.

Promijenjene društvene vrijednosti i nove političke okolnosti međunarodno priznata umjetnička djela učinila su nepoželjnima i metom vandalskih rušilačkih napada. Slikom i govorom svjedoka, eksperata, umjetnika i političara, pa i onih koji su građu spomenika prodavali kao sekundarnu sirovinu, film govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad, ističe se u najavi filma.

Film, nastao u produkciji Artizana filma, Škorić je snimala nekoliko godina, a za kamerom su se izmjenjivali Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec. Montažer je Silvije Magdić, dok je glazbu skladao Ivo Josipović. Svjetsku premijeru imao je na ovogodišnjem međunarodnom Sarajevo film festivalu.

Švedski festival BaNeFF posvećen je novijoj produkciji zemalja s teritorija Balkana, filmovima kreativne vrijednosti koji se bave ili odnose na balkanske teme i koji nemaju širu distribuciju po skandinavskim zemljama. Nakon središnjeg dijela u Stockholmu tijekom proljeća i ljeta festival prikazuje odabrane uratke u drugim gradovima Švedske i Norveške. Manifestacija se održava u suradnji s Gradom Stockholmom i Švedskim filmskim institutom.