Spomenik Slavi Strieglu, portretistu Siska

Akademski slikar, Slavo Striegl, bio je jedan od vodećih hrvatskih akvarelista i animalista. Striegl, rođen u Sisku 1919. godine, cijeli je radni vijek ostao vjeran svom gradu, gdje je nalazio trajnu umjetničku inspiraciju. Studij na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti počeo je 1940. godine u klasi Marina Tartaglie, nastavlja u klasi Vladimira Becića, a završava 1944. godine u klasi Zlatka Šulentića. Umro je 24. veljače 2014. u rodnom gradu.

Slikar Slavo Striegl

Slavo Striegl radio je u svim likovnim tehnikama, a zadnju godinu života uglavnom u kolažu. Najveći dio radova tematski obuhvaća viđenje grada Siska i pejzaž Posavine. Prvi značajniji presjek Strieglova rada bila je retrospektivna izložba u Muzeju Sisak 1979. godine. Godine 2003. Slavo Striegl je donirao gradu Sisku zbirku od 319 radova, što je i dovelo do osnivanja Gradske galerije Striegl.

Početkom prosinca na šetnici koji nosi njegovo ime postavljen je i spomenik tom portretistu Siska. Spomenik je autorsko djelo zagrebačkog kipara i profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Hrvoja Urumovića. Njegovo idejno rješenje ocijenjeno je najboljim u sklopu natječaja kojeg je proveo Grad Sisak. O Slavi Strieglu i njegovom spomeniku u Sisku na šetnici uz Kupu u emisiji Dobro jutro Hrvatska govorio je Zoran Burojević, ravnatelj Gradske galerije Striegl: