Škola kuhanja: Grijano vino

Nakon izvrsnih recepata za omiljena blagdanska jela i slastice, novogodišnja Škola kuhanja gledateljima nudi mnoštvo savjeta i neodoljiv recept za pripremu omiljenog zimskog pića poznatog pod nazivom kuhano vino.

Gost kuhar amater Domagoj Jakopović Ribafish svjetski je putnik, urednik, novinar i profesor zemljopisa po profesiji, a hrana i piće neizostavan su dio njegove svakodnevice, bilo da u njima uživa ili o njima piše. Gledateljima je otkrio zašto se zapravo vino ne smije kuhati u doslovnom smislu te riječi, već se smije samo grijati, te ga stoga naziva grijano vino. Uz to je pojasnio da su klinčić i cimet tek jedan mali dio velikog popisa začina, kako i kada alkohol isparava, i još puno toga o ovom omiljenom napitku, uz koji će svaki trenutak zimskih blagdana na otvorenom biti puno topliji.

GRIJANO VINO

SASTOJCI:

Vino crveno kvalitetno - 4 lit
Šećer smeđi - 300 g
Limun bez kore - pola limuna
Naranča - 2 kom
Klinčić - 6 kom
Liker od naranče - 20 ml
Gin (džin) - 40 ml
Cimet štapić - 1 kom
Lovor list -  manji
Vanilin štapić - pola štapića
Muškatni orah - ½ čajne žličice
Zvjezdasti anis - 1 kom
Chilli paprika mljevena - ½ čajne žličice

POSTUPAK PRIPREME:
Naranču prerezati na polovine. U dublji lonac uliti vino, dodati sve sastojke i zagrijati do niske temperature od 71 do 82 stupnja Celzijusa (temperatura poširanja), nastaviti lagano grijati 2 sata. Nakon toga procijediti u novu posudu. Tako pripremljeno vino može se odmah konzumirati ili pak ohladiti i grijati nekoliko puta – po potrebi.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.