Koncert za Igora Barića – Iggya

Igor Barić, popularni 'Iggy', voljeni je član glazbene družine Cinkuši, kao i dugogodišnji violinist Ansambla narodnih plesova i pjesama Lado. Nedavno je doživio dva moždana udara i sada se oporavlja.

Oporavak traje dugo i iziskuje znatna novčana sredstva, jer HZZO pokriva samo kratko vrijeme potrebne terapije. Stoga su glazbenici s kojima je surađivao okupili i za sutra pripremili humanitarni koncert u zagrebačkom klubu Moćvara, kojim žele prikupit sredstva za Iggyjev oporavak.

Surađivao je Igor Barić – Iggy i s Hladnim pivom, Vješticama, Ayllu, Tetom Lizom, Jegedušima, Zagrebačkim muzikašima, Harmerima, sudionik brojnih koncerata i albuma. Prošao je veliki dio svijeta svirajući violinu, gajde i flautu, dajući svoj obol autorskom pristupu po kojemu su Cinkuši prepoznatljivi. Od samostalnih albuma Zeleni kader (1999.), Domesticus Vulgaris (2005.), Špiritus Sanctus (2009.), zaokruženih na live albumu i DVD-videu 'Uživancija!' (2011.), preko kazališnih predstava Renea Medvešeka Čovjek koji je spasio Europu, zatim Hamleta u režiji Zlatka Viteza, plesnih predstava Domesticus Vulgaris ili Jednostavno domaće (2005.) i Etnounlimited ili suze i krv (2008.) Rajka Pavlića, voditelja plesnog ansambla Liberdance, do animiranih filmova Ciganjska (2004.) i Silencijum (2006.) Davora Međurečana i Marka Meštrovića. 2005. godine s Cinkušima dobiva nagradu za najbolju autorsku glazbu na 13. Danima Hrvatskog filma za animirani film Ciganjska, a 2010. Hrvatsku diskografsku nagradu Porin u kategoriji najbolji etno album godine sa Špiritus Sanctus.

U emisiji Hrvatska uživo humanitarni koncert 'Za Iggya' najavili su Mile Kekin iz Hladnog piva, Zoran Perić iz Picksiebnera i Tihomor Kruhonja iz Cinkuša: