U 87. preminula sopranistica Tatjana Goluža

Jučer je u Splitu je, u 87. godini života, preminula operna pjevačica, sopranistica Tatjana Goluža, dugogodišnja solistica splitske Opere.

Rođena 1. siječnja 1929. u Splitu je pjevanje diplomirala kod Petra Markovića, a debitirala je ulogom Leonore u Verdijevoj operi Il Trovatore u svibnju 1960. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu. Tumačila je brojne naslovne i glavne uloge, a posebno se pamte njene kreacije: Mimì (Puccini: La Boheme) i Cio-Cio-San (Puccini: Madama Butterfly), Marguerita (Gounod: Faust), Micaëla (Bizet: Carmen), Jelena (Zajc: Nikola Šubić Zrinjski), Mara (Hatze: Adel i Mara).

Do početka 1970-ih ostvaruje niz manjih uloga u Verdijevim operama Aida (Egipatska svećenica), Il Trovatore (Ines), Rigolettu (Giovanna) Nabucco (Anna), zatim u operi Didona i Enej Purcella, Marko Polo Tijardovića, a nastupala je i kao koncertna pjevačica snimajući i za Radio Split, uz klavirsku pratnju Borisa Papandopula. Nastupala je s dirigentima Bombardellijem, Kuzmanićem, Bašićem, Jakovom Voltolinijem, Barezom, te kolegama Marušićem, Kukovcem, Planinšekom, Albinom Kokezom, Ruždjakom, Lo Cicerom, Biankom Bortoluzzi, Marijom Gattin, Pierom Filippijem… Gostovala je u Pragu kao najbolja studentica svoje klase (1958.). Priznanje za doprinos HNK Split dodijelio joj je intendant Rade Perković u svibnju 1993. godine.

Pogreb će biti u Solinu 28. prosinca u 13 sati.