U Hlebinama predstavljena slikovnica o bregunicama

U posljednjih nekoliko godina broj lastavica bregunica drastično se smanjio i doveo u pitanje opstanak vrste. Zato je ova godina bila posvećena upravo toj malenoj ptici koja živi uz rijeku Dravu. Cjelogodišnje aktivnosti zaokružene su predstavljanjem slikovnice u Hlebinama.

Na rijeci Dravi tijekom godine bilo je na desetke različitih aktivnosti. Cilj samo jedan. Podignuti svijest lokalnog stanovništva i upozoriti na opasnost izumiranja bregunica - najmanjih europskih lastavica.
Bregunice se organizirano broje dulje od deset godina. Prošle je proglašena uzbuna - jer se populacija drastično smanjila. Gotovo ih je 80 posto manje.

Žive na strmim, odronjenim obalama koje su zbog regulacije rijeka uništene. Sve je to predstavljeno crtežima i tekstovima u slikovnici o bregunicama predstavljenoj u školi u Hlabinama. Slikovnice su rezultat dugotrajnog strplejnja i rada umjetnica koje su se potrudila i u ovoj slikovnici na jedan vrlo simpatičan način prikazale kako su to rijetke ptice rijetke, slatke, simpatične.

Pozitivan korak prema očuvanju prirodnih staništa rijeke Drave napravljen je upravo u godini bregunica projektom Drava life. Provode ga Hrvatske vode u suradnji s WWF-om, Zelenim Osijekom i drugim partnerima. Obnovit će se riječna staništa, stvoriti novi rukavci i zaštititi prirodne i strme riječne obale uz cijeli tok rijeke Drave gdje žive bregunice.