Svečana zagorska gibanica

Dizana savijača, takozvana gibanica, s makom ili orahom slastica je koja se u Hrvatskom Zagorju priprema u svim svečanim prilikama, pa tako i za Božić, Novu godinu ili Uskrs. Doznajte kako se gibanica priprema bez vage, što to znači prehladiti tijesto i što učiniti da uspije svaki put.

Gospođa Nada Tučak iz Donje Stubice pobjednica je lokanog natjecanja Babičini kolači, a gibanica je napravila na stotine. Za Božić i Uskrs je baš tipično digana gibanica. Nema bez nje Božića ni Uskrsa i nekih većih blagdana, prije se i za kumovinu nosila, za krštenje djeteta uvijek nosila digana gibanica,  otkirva gospođa Nada.

Prvo teba svježu germu (kvasac), kako kaže gospođa Nada, staviti u toplo mlijeko s malo šećera, rastopiti i razmutiti i ostaviti da se diže. Kada se uzdigla u dodamo ju uz ulje, 3 jaja - obavezno domaća, naglašava gospođa Nada, i još malo šećera da nam bude slađe i mrvicu soli u otpirlike ½ kg brašna i zamijesimo tijesto.

Gospođa Nada sve recepte ima u glavi i kaže, u njezinoj kući nema vage. jedna od tajni je da u prostoriji gdje se digana gibanica dela ili bilo kako tijesto s germom obavezno mora biti toplo. Ako se otvori prozor ili odnekud dođe zrak, onda se tijesto prehladi. To su naše babice znale reći 'prehladil si mi tijesto'.  Kad se tijesto digne, malo se promijesi i podijeli na dva dijela, u svaki dio stavlja se drugačiji nadjev. Da bi u jednom protvu imali dvije vrste gibanice.

Nadjev od oraha napravimo tako da u mljevene orahe stavimo šećer i 'pofurimo' ih kipućim mlijekom. Danas se stavljaju razni okusi, doda se limun i/ili limonova korica, doda se valinin šećer, grožđice obavezno idu.  Kada se nadjev stavlja na razvaljeno tijesto treba paziti da ga ne bude previše, ne predebelo...  Gibanicu pecite 45 minuta na tempereturi od 180° do 200° CNe smije biti niti presvijetla niti pretamna.  Pečenu gibanicu izvadite iz kalupa na podlogu, naopako da se gornja kora ne bi odvojijla.

Nakon toga treba se strpjeti dva sata da se kolač dobro ohadi, i tek onda rezati kriške.  To je  svakako najteži dio.