Kako ulazi svjetlost, kanadski krimić zimskog ugođaja

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito u emisiji Dobro jutro, Hrvatska preporučuje što čitati.
Danas preporučuje napeti kanadski krimić zimskog ugođaja baš u božićno vrijeme.

Louise Penny - Kako ulazi svjetlost

Louise Penny kanadska je autorica kriminalističkih romana, radnja kojih je smještena u pokrajinu Quebéc, a središnji lik glavni je istražitelj Armand Gamache. Karijeru je započela kao radijski urednik, a nakon toga okreće se pisanju.

Dobitnica je brojnih nagrada u žanru kriminalističkog romana, uključujući nagradu Agatha za najbolji krimi roman (četiri godine zaredom) kao i prestižnu nagradu Anthony. Njezine su knjige prevedene na 28 jezika. Na hrvatski su prevedeni njezini romani 'Igra svjetla i tame', 'Pokopajte svoje mrtve' i 'Razorna riječ'. Naslov romana Kako ulazi svjetlost, preuzet je iz pjesme Leonarda Cohena, stih je to iz njegove pjesme 'Himna'. 

Nad blagdansko veselje glavnog inspektora Armanda Gamachea nadvila se sjena. Najprije je većina najboljih policajaca pod prijetnjama morala napustiti Odjel za umorstva, potom je njegov stari prijatelj i pomoćnik prestao razgovarati s njim i nakon vrlo prisnog odnosa koji su imali 'prešao na mračnu stranu'. Potom je primio telefonski poziv Myrne Landers, zabrinute jer joj njezina dugogodišnja prijateljica nije stigla u posjet za blagdane. Dok se istraga zahuktava, Gamache se sve dublje upetljava u tajne i urote visokoga političkog miljea i istovremeno razotkriva tajnu o obitelji koja je zbog rođenja petorki, (pet kćeri) postala poznata u Kanadi - jedna od njih je i nestala i mrtva žena, posljednja od poznatih petorki, a istraga otkriva vrlo mračnu tajnu te obitelji... 

Druga pripovjedna nit vezana je uz moguće samoubojstvo vladine službenice i naravno da su te dvije pripovjedne niti povezana. Gamacheu se učinilo da je sve to dobar izgovor za odlazak u selo Three Pines. Pokušava riješiti zagonetku, no istodobno traži i utočište za sebe i svoje kolege. To je selo nekakvo naselje izvan vremena koje se sastoji od nekoliko kuća i trgovina, usred tamne i duboke šume i tu će se odviti sukob između inspektora i njegovog oponenta. Veličanstven detektivski roman koji ulazi u duhovne dimenzije žanra zaokupljajući ne samo misli, nego i srce i dušu, prije svega zbog karakterizacija likova. Inspektor Armando je moralno središte, skroman, dobrodušan i pametan, drži se staromodnih uvjerenja, opsjednut je sumnjama, svjestan kako je u jednom trenutku potpuno odbačen od kolega policajaca oko sebe, no stalo mu je do svakog čovjeka. On vjeruje da zlo ima svoje granice, no vidjevši što se događa oko njega posumnja je li cijelo vrijeme u krivu i možda doista pobjeđuje tama, a zlo nema granica. Inspektor Gamache netipičan je inspektor krimića.

Stalni kontrast svjetla i tame, nevinosti i iskustva, dobra i zla; složeni likovi, razrađen i inteligentan zaplet te studija likova glavne su karakteristike ovog krimića.