Škola kuhanja: Rolani pajcek

Mnogi s nestrpljenjem očekuju pečenu svinjetinu, koja se u novogodišnjem razdoblju rado konzumira topla ili hladna. Gost kuhar i glumac Bojan Navojec u Školi kuhanja već je pokazao da ne glumi kad kaže da uživa u kuhanju. Zato je omiljenu blagdansku namirnicu pripremio na doista poseban i svečan način, njemu poznat pod nazivom rolani pajcek.

Osim uputa za odabir najboljeg komada mesa i prave kombinacije začina, Bojan je znanje stečeno u školi kuhanja uspješno demonstrirao atraktivnim oblikovanjem rolade i primamljivim konačnim rezultatom.

ROLANI PAJCEK

SASTOJCI:
Svinjska potrbušina - 4 kg
Ružmarin suhi - 1 čajna žličica
Kadulja suha - 1 čajna žličica
Majčina dušica suha - 1 čajna žličica
Luk suhi - 1 čajna žličica
Češnjak suhi - 1 čajna žličica
Komorač sjemenke - 1 čajna žličica 
Ekstra djevičansko maslinovo ulje
Sol, papar 

POSTUPAK PRIPREME:
Iz potrbušine ukloniti sve kosti i hrskavice. U mužaru sve suhe sastojke samljeti u prah u umiješati u kremu uz pomoć dodavanja maslinovog ulja. Potrbušinu natrljati solju i paprom, a potom i smjesom začina i maslinovog ulja. Ostaviti oko sat vremena na sobnoj temperaturi. Zarolati potrbušinu u roladu, tako da je koža s vanjske strane. Stegnuti dobro kuharskim konopcem i staviti peći u prethodno ugrijanu pećnicu na 160 stupnjeva Celzijusa. Potrbušinu staviti na rešetku, a na dno pećnice posudu u koju će se cijediti sokovi od pečenja. Tako
peći oko 3 sata, a posljednjih dvadeset  minuta pećnicu pojačati na 200 stupnjeva i tako dovršiti pečenje. Roladu ohladiti na sobnoj temperaturi prije rezanja.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.