Škola kuhanja: Majoneza i francuska salata

Sveprisutna i omiljena majoneza u mnogim se hladnjacima može pronaći u svakom trenutku, no rijetki je odluče pripremiti kod kuće. U novogodišnjem razdoblju bila bi prava šteta ne uložiti dodatan trud i goste iznenaditi vlastitom, domaćom majonezom. Važna su svježa jaja te malo koncentracije i snage.

Poznati glumac i zaljubljenik u kuhanje Bojan Navojec odličnom majonezom pokazao je da je u dobroj formi, a kako bi blagdanski jelovnik upotpunio na pravi način, svoj kuharski nastup u današnjoj epizodi završio je neizostavnom francuskom salatom.

MAJONEZA I FRANCUSKA SALATA

SASTOJCI
Majoneza:

Jaja L - 2 kom
Jabučni ocat - 20 ml
Senf - čajna žličica
Suncokret ulje - 4 dcl
Sok limuna - čajna žličica
Francuska salata:
Grašak - 300 g
Krumpir bijeli - 300 g
Mrkva - 300 g
Kiseli krastavci - 300 g
Jaja - 2 kom
Kiselo vrhnje - 200 g 

POSTUPAK PRIPREME:
U ovalnu posudu staviti 2 žutanjka, umiješati senf i energično mutiti dok se smjesa ne pretvori u kremu. Ne prestajući mutiti dodavati kap po kap polovine  količine jabučnog octa. Nastaviti energično mutiti te sada dodavati kap po kap  suncokretovog ulja. Kada se počne formirati emulzija (kada je vidljivo spajanje ulja i smjese u jednoličnu kremu), ulje se može nastaviti dodavati u tankom mlazu. Miješanje nastaviti sve dok smjesa ne postane ljepljiva, potom dodati vinski ocat, sok limuna, posoliti i nastaviti mutiti, dok se svi sastojci ne pretvore u kremu. Ukoliko se tijekom miješanja počne odvajati emulzija od tekućine, dodati još jedan žutanjak, da bi se smjesa ponovo povezala.
Za francusku salatu skuhati grašak, krumpir narezan na kockice i mrkvu  narezanu na kockice. Jaja tvrdo skuhati, te ih nakon kuhanja ohladiti, očistiti i također narezati na kockice, kao i kisele krastavce. U veću posudu umiješati ohlađeno povrće, jaja i krastavce, zajedno s majonezom i kiselim vrhnjem. Začiniti po ukusu.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.