Zagrebačka božićna ploča Beatlesa primljena u MoMA-u


Muzej moderne umjetnosti (MoMA) iz New Yorka uvrstio je u svoj fundus Jugotonovo izdanje "Happy Christmas" iz 1969. godine, ploču i omotnicu-čestitku članovima Kluba ljubitelja Beatlesa (BFC), čiji je urednik bio Veljko Despot, a grafički dizajner Mihajlo Arsovski.


O tome je muzej obavijestio Veljka Despota, koji je osnovao i vodio BFC krajem 60-ih godina prošlog stoljeća. On je preko Mirka Ilića prošle godine te artefakte ponudio najutjecajnijem muzeju moderne umjetnosti u svijetu MoMA-i kao donaciju. BFC je 1968. utemeljio i vodio u Zagrebu dvadesetogodišnji Veljko Despot, kao službeni ogranak The Official Beatles Fan Cluba iz Liverpoola. Aktivno je pokrivao Jugoslaviju, a potom i veći dio istočnoeuropskih zemalja. Klub je okupljao tisuće članova, ne samo iz bivše Jugoslavije, već i iz mnogih zemalja istočne Europe. Prestao je s radom 1971. godine.

Beatlesi su od početka svoje karijere za svaki božićni blagdan snimali posebnu ploču samo za članove svojeg fan kluba, koja bi im se slala poštom i nigdje se drugdje nije mogla dobiti ni čuti. Bile su to ploče s njihovim porukama vjernim poklonicima s božićnim napjevima, skečevima i originalnim pjesmama Beatlesa. Klub iz Zagreba besplatno je svakom članu slao te ploče od 1968. do 1971. godine. Na prednjoj strani omotnica je imala zaljepljenu fotografiju Beatlesa, većeg formata od same ploče, te se neuobičajeno presavijala na stražnju stranu omota.


Ovaj veliki uspjeh u emisiji Dobro jutro, Hrvatska komentirao je glazbeni kritičar Ante Batinović.