Susret jednakosti

U Vugrovcu u izložbenom prostoru Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara održavaju se zanimljive likovno-terapeutske radionice.

'Susret jednakosti' radionica je likovne terapije i projekt koji od 2014. zajedničkim snagama izvode Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara i Centar za rehabilitaciju Zagreb. Ove godine tema radionice je liturgijsko ruho vugrovečke župne crkve sv. Franje Ksaverskog. Misnica, odnosno liturgijsko ruho bila je tema ove radionice da se podsjeti na tradiciju toga kraja. Naime u 17. stoljeću u Vugrovcu je djelovala štikarska škola barokne umjetnosti. Osim druženja cilj je bio i educirati štićenike Centra o simbolici boja i ornamenata na misinici.

Izrađena je i velika lutka s vrlo vjernim crtama lica, nalik na župnika Filipa Lučića. Lutka je od papira i od kartona i od recikliranih materijala. I lutka je zapravo samo kao podloga za vezenje i oslikavane dijelove,  objašnjava Ana Divković, akademska kiparica. Misnica je i iskrojena po veličini lutke. Na zadanu temu svaki sudionik mogao se slobodno kreativno izraziti.

Osim slobode izražavanja i odličnog uratka misnice i akrilnih slika ova radionica izričaj je tradicije i vjere, ljubavi i prijateljstva. Prigodna za blagdansko vrijeme!