'Zvukovi kukaca - orkestar najmanjih'

Svi ljubitelji kukaca i zvukova prirode došli su na svoje. U Hrvatskom prirodoslovnom muzeju otvorena je izložba 'Zvukovi kukaca - orkestar najmanjih', gdje posjetitelji, osim pravih primjeraka mogu vidjeti uvećane robotske replike i prvi put čuti kako se neki kukci glasaju.

Jeste li znali da i mravi pjevaju?! Kao i leptiri. Kukci komuniciraju, ali čovjek ih samo ponekad može čuti. Najglasniji i najbizarniji pjevač među kukcima je zasigurno vodena stjenica koja pjeva - spolnim organom.

Čovjek vrlo teško može reproducirati zvukove jačine koje mogu proizvesti kukci. Nije to slučaj kod svih kukaca. neki se glasaju izuzetno tiho, neki se glasaju u zoni infrazvuka i ultrazvuka koje mi ne možemo čuti, rekla je autorica izložbe Iva Mihoci.

A da bismo ih ipak čuli, pobrinuo se slovenski skladatelj koji je takoreći prilagodio njihovu frekvenciju našem uhu. Lako bismo mogli reći da je u prirodi sve već složeno ili postavljeno i da je ljudska priroda ta koja mora istražiti to što u prirodi već postoji. Ono što nas okružuje je jedna velika kompozicija, a na nama je da je izdvojimo i čujemo svojim ušima, objašnjava bioakustičar Boštjan Perovšek.

Mnogih zvukova sjećamo se iz djetinjstva. Ljeto obilježava uvijek popularna pjesma cvrčaka. Posjetitelji su oduševljeni.