Rasputinova legenda traje i 100 godina nakon ubojstva na Nevi

Njegov je život bio buran, a smrt zvjerska. Bradati 'svetac' i pouzdanik ruske carske obitelji Grigorij Rasputin postao je hladne zimske noći 30. prosinca 1916. u Petrogradu žrtvom tajanstvene zavjere u organizaciji rođaka cara Nikole II.

Dva dana poslije Rasputinovo tijelo pronađeno je u rijeci Nevi s prostrijelnim ranama i tragovima brutalnog zlostavljanja. S obzirom na čudan način života i bliskost vlasti, stvorio je mnogo neprijatelja, kaže povjesničar Ivan Uspenski.

Početkom 20. stoljeća tridesetogodišnji karizmatični redovnik iz Sibira doputovao je Petrograd, današnji Sankt Peterburg, i brzo stekao golemi utjecaj na carskom dvoru. Rasputin, rođen 21. siječnja 1869. u selu Pokrovskoju, danas je na glasu i po svojim čudima i orgijama. U petrogradskom društvu je ekscentrični Rasputin, koji se često odijevao u seljačku odjeću, bio obožavan.

Njegovao je reputaciju pobožna sveta čovjeka, vidovnjaka i iscjelitelja, sposobnog izliječiti prestolonasljednika Alekseja od hemofilije. I dok je stjecao ugled i politički utjecaj kao 'šaptač caru', stekao je i mnoge neprijatelje.

Smrt mu je bila tajanstvena kao i život. Je li posve točna 'službena' verzija da su ga ubili ruski plemići, članovi proširene obitelji Romanov, kojima je dozlogrdio njegov utjecaj na carsku obitelj? Ili je britanska obavještajna služba imala ulogu u tome? Postoje priče kako su Rasputin i carica Aleksandra, rođenjem Njemica, navodno u jeku Prvog svjetskog rata planirali primirje između Rusije i Njemačke, što nikako ne bi odgovaralo Britancima. 

Rasputinova rodna kuća više ne postoji, ali u susjednoj, gdje su mu živjeli rođaci, smješten je memorijalni muzej koji obilaze turisti iz cijele Europe. Muzej je otvoren odmah nakon pada komunizma koji je to zabranjivao.