Što je sve nužno učiniti za uspjeh?

'Priča o pobjedi' naziv je knjige spisateljice Rosie Kugli, u kojoj opisuje put do uspjeha našeg bivšeg proslavljenog plivača Gordana Kožulja. Knjiga je ekipi Dobrog jutra bila povod za razgovor s Gordanom i spisateljicom kako bi došli do odgovora: što je sve nužno učiniti za uspjeh.

Gordana Kožulja danas svi znamo kao uspješnog plivača. No malo tko zna kakav je uistinu put morao proći da bi došao do trona. Njegova plivačka priča počela je dok je bio u vrtiću, sa šest godina. Ja se vrlo malo sjećam života prije plivanja i ne mogu točno identificirati kakvi su to bili sve elementi koji su me uzbuđivali oko toga, ali zasigurno se sjećam prvih nekakvih slika: gužve, raje, veselja pod tuševima, skakanja u vodu itd. Nekako sam se odmah prepoznao, ne toliko zbog plivanja koliko zbog društva i dobre atmosfere,  iskren je Gordan. Kaže, tek s prvim rezultatima, prvim medaljama plivanje je počeo ozbiljnije shvaćati. Poželio je postati uspješan plivač. Svatko definira uspjeh za sebe. Tako da netko može sebi definirati nekakav uspjeh koji će ostvariti preko noći. Iz moje neke perspektive uvijek sam se veselio uspjesima koje je bilo teško ostvariti, što je bilo teže ostvariti to je bilo veće zadovoljstvo.

Gordanovo iskustvo uspjeha spisateljica Rosie Kugli pretočila je u riječi. Počela sam pisati kad su mi djeca bila mala i upravo su me ona nadahnula da počnem pisati o sportašima i njihovim velikim uspjesima. Iz razloga što sam ih stalno vodila na sportove i prvi put kad su doživjeli nekakav neuspjeh, nekakvu nepravdu dolazili su kući sa suzama,  otkriva Rosie.

Da će biti lako? Bez padova? Bez odricanja? Neće. I to je ono čega bi svi koji žele ostvariti neki cilj trebali biti svjesni. Mislim da su danas djeca više nego ikada bombardirana slikama uspjeha koji dolazi preko noći, što smatram da je jako loše. Jednostavno zato što je za svaki uspjeh u životu potrebno vrijeme,  naglašava Rosie. A Gordan dodaje da je više utrka u životu izgubio nego pobijedio, znači da su češće bili, recimo to tako, neuspjesi. Ali ti relativno slabiji rezultati uvijek su mu bili motivacija.

Kako shvatiti što želimo? Jedinstvene formule nema. Svatko će kad-tad osjetiti u čemu točno želi uspjeti. I svatko bi sam sebi trebao definirati uspjeh. A onda, sve do cilja nema odustajanja. I da, dobro je znati da će tada često ispaštati neki drugi segmenti u životu. Obitelj, prijatelji, proslave… Ako želite biti vrhunski sportaš onda na neki način sport mora biti stil života. Jer morate imati točno isprogramiran cijeli dan. Od toga kad se budite, što doručkujete, kako doručkujete, gdje idete na trening, što radite poslije treninga Zapravo samo odraditi dobar trening nije dovoljno.

Gordan se profesionalnim plivanjem prestao baviti u 30. godini. Dakle, od svoje 6. do 30. godine: potpuna posvećenost jednomu sportu; jednomu cilju; vlastitom uspjehu. Danas kaže, vrijedilo je. Sport možda više od drugih aktivnosti uči mlade osobe povezanosti između uloženog truda i rezultata. Vrlo rano dijete nauči da o tome koliko je trenirao, koliko je redovito dolazio ovisi rezultat na natjecanju. To je jedna vrijedna lekcija koja se može primijeniti kroz cijeli život.

Fokus na cilj. Unatoč svemu. I uživati na tom putu do cilja. Znati da neće uvijek biti lako, ali da se nakon padova ustaje i ide dalje. Trud se kad-tad isplati. A zvjezdani sjaj koji je došao preko noći, istom se brzinom i ugasi.