Sanja Pilić otkriva tajne svog zanata

Mladi uživaju u njezinim zapletima i raspletima, djeca u Mašinim pustolovinama, a nađe se u opusu književnice Sanje Pilić i pokoji roman za odrasle. Ne trebamo ju posebno predstavljati, ali ju možete sada još bolje upoznati.

Nekada su spisateljice sjedile za stolom i na pisaćoj mašini stvarale nizove riječi koje teže postati književno djelo. No, danas uz modernu tehnologije to je mnogo komotnije, pa nerijetko pisci stvaraju baš kao i naša poznata književnica Sanja Pilić. Nezgoda je kada si zbilja slobodna profesija, moraš sam sebi biti gazda. Često puta je puno zgodnije imati nekog šefa koji ti naredi da nešto moraš tad i tad, a kad sam sebi to moraš narediti malo je teže. Evo ja sam naviknuta i sviđa mi se moje zanimanje, zapravo je to jedno od ljepših zanimanja,  potpuno je iskrena Sanja. Mnogobrojne knjige koje je napisala dokaz su da zaista uživa pišući, a uživaju i njezini čitatelji jer je jedna od čitanijih spisateljica za mlade. Dosta sam knjiga objavila. Od 1990. jedno 20, sveukupno 29 knjiga. Neke su za odrasle, njih 7, a ovo ostalo je za dječurlijicu. I puno slikovnica.

Prvo je pisala za odrasle, ali tada još nije mislila da će se ozbiljno baviti pisanjem. A onda sam dobila djecu, pa lijevo – desno…  1990. objavila sam prvi roman za djecu koji je imao veliki uspjeh i nekako je to tako počelo, zapravo nikako nije bilo planirano.  I zaista, iako talentirana za pisanje od najranijih dana, nije joj ono bilo predmet zanimanja. Bavila se fotografijom, crtanim filmovima... no geni su prevladali. Kako sam odrasla uz mamu Sunčanu Škrinjarić, vremenom su ipak ti naši razgovori o literaturi i to što sam uvijek bila okružena nekakvim knjigama i cijela obitelj je bila u knjigama, pa sam i ja na kraju u neko doba počela pisati.

Inspiracija su joj bila njezina djeca, dok su bila manja. Zatim je počela neke stvari izmišljati, kako kaže, što su oni bili stariji, ja sam više izmišljala. Sada s unucima opet ima zgodnu inspiraciju. Ubrzo je shvatila i što djeca vole i nastojala pisati o temama koje ih zanimaju. Zapravo sve svoje radove baziram na djeci koja žive danas i ovdje, dakle na gradskoj djeci i njihovim doživljajima.

Za najmlađe piše serijal o Maši, za odrasle se pronađe pokoja tema koja ju zaintrigira, no najviše piše za tinejdžere. Za one od 5. do 8. razreda, onako malo ljubavnih romana i događaja u školi, eventualno rastava roditelja. Volim pisati o sposobnoj i samostalnoj djeci koja nisu jako ljuta na cijeli sivjet i volim da su zapravo nekakvi relativno sretni završeci u knjigama, jer sam primijetila da nesretnih imamo u životu, što ću sad ja s tim tupiti…  I u posljednjem objavljenom romanu znakovitog naslova 'Pošalji mi poruku!' bavi se tematikom tako bliskom mladima - iščekivanje 'one' poruke…

Svojim čitateljima uvijek pruža užitak čitanja, pa čak i kada je dio lektire. Osvojila je i brojne nagrade, a već sada priprema neke nove priče i pustolovine za kojima se isplati posegnuti i uploviti u svijet obično neobičnih mladih, djece, ali i nas odraslih, koji stvara Sanja Pilić.