Prije 35 godina na današnji dan umro je Miroslav Krleža

Prije 35 godina na današnji dan umro je Miroslav Krleža. Slavljenog i hvaljenog, ali i osporavanog pisca danas se nitko nije sjetio, ni jedno od društava književnika, ni Akademija, ni Nacionalna i sveučilišna knjižnica. Čak je i Memorijalni prostor Miroslava i Bele Krleže zatvoren za javnost.

Iza te činjenice ne stoji nikakva zakulisna igra. Viša sila omela je posjetitelje Krležina Gvozda. Naime, u piščevoj radnoj sobi pala je stropna štukatura, nema struje, stvari su razmještene po drugim dijelovima stana. Srećom, Gradski je ured, odnosno Grad Zagreb, odobrio sredstva i mi ćemo to vrlo brzo popraviti i ponovno će Memorijalni prostor biti otvoren za javnost, rekla je Vesna Vrabec, kustosica Memorijalnog prostora Miroslava i Bele Krleža.

Matica hrvatska objavlila je knjigu autorice Sanje Nikčević 'Mit o Krleži', u kojoj se prikazuje medijski rat vječno suprotstavljenih skupina hrvatskih intelektualaca, književnika i književnih teoretičara koji veličaju, odnosno osporavaju Krležin lik i djelo.

O Krleži je u proteklom razdoblju objavljeno 50-ak knjiga. Izvodi se i na stranim i na hrvatskim pozornicama. Podaci do kojih je došla Sanja Nikčević pokazuju kako je kod nas od 1991. do 2015. bilo 78 predstava.
Miroslav Krleža rođen je 7. srpnja 1893. u Zagrebu, a preminuo je 29. prosinca 1981. u Zagrebu. Osim što je autor znatnoga proznoga, dramskoga i poetskog opusa bio je i enciklopedist te ravnatelj Jugoslavenskoga leksikografskog zavoda.