Parkinsonova bolest uočljiva na starim Dalijevim slikama

Slikari oboljeli od Parkinsonove ili Alzheimerove bolesti mogli su puno ranije dobiti dijagnoze da su analizirani njihovi potezi kistom, pokazuje istraživanje slika Salvadora Dalija i Willema De Kooninga.

Istraživanjem je obuhvaćeno 2092 slika, među kojima su slike umjetnika oboljelih od Parkinsonove bolesti, Salvadora Dalija i Norvala Morrisseaua i dvojice slikara oboljelih od Alzheimerove bolesti, Willema de Kooninga i Jamesa Brooksa. Djela Marca Chagalla, Pabla Picassa i Claudea Moneta, koji nisu bolovali od neurodegenerativnih bolesti, uključena su u istraživanje radi usporedbi. Profesor psihologije na sveučilištu u Liverpoolu Alex Forsythe istaknuo je važnost što ranijeg prepoznavanja tih zdravstvenih problema. Znanstvenici su se poslužili fraktalnom analizom koja se koristi u razlikovanju autentične slike od imitacije. Ta tehnika je omogućila procjenu stupnja složenosti slika.

U slučaju De Kooninga i Brooksa, istraživanje, objavljeno u američkom časopisu Neuropsychology, otkriva jaki pad složenosti djela nakon 40-ih godina, tj. puno prije nego što im je dijagnosticirana Alzheimerova bolest. De Kooningu je bolest otkrivena u 85., a Brooksu u 79. godini. Za Dalija i Morrisseaua istraživanjem je utvrđen porast fraktalne dimenzije sredinom života nakon čega je uslijedio pad kako su se primicali 60-im godinama života. Daliju je Parkinsonova bolest dijagnosticirana u dobi od 76 godina kada mu je desna ruka počela jako drhtati, a Morrisseau je dijagnozu dobio sa 65 godina. U slučaju Chagalla, Moneta i Picassa, istraživanje pokazuje suprotnu tendenciju, starenjem im se povećavala složenost djela. 'Nadam se da će to istraživanje pokrenuti razmišljanja o onome što se događa u mozgu puno prije postavljanja dijagnoze', zaključuje Forsythe.