HAZU: 'kreće' internetski portal 'Znameniti i zaslužni Hrvati'

Internetski portal  'Znameniti i zaslužni Hrvati' počinje s radom ove godine, a u prvoj fazi razvoja portala obradit će se već postojeća digitalizirana građa o hrvatskome povjesničaru, književniku, političaru i bibliofilu Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom čija se 200. godišnjica rođenja obilježila prošle godine.

Na portalu 'Znameniti i zaslužni Hrvati' sustavno će se prikupljati digitalna građa o znamenitim ličnostima iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti, a kako bi se testirala funkcionalnost portala najprije će se objaviti Kukuljevićeva digitalizirana građa iz više kulturnih ustanova. U projekt je uključena i Nacionalna i sveučilišna knjižnica koja će nadzirati primjenu standarda i protokola struke. Portal je pokrenut kako bi se omogućio jedinstveni pristup i pretraživanje digitaliziranih dokumenata o hrvatskim velikanima koji se nalaze u različitim repozitorijima hrvatskih arhiva, knjižnica i muzeja, a postupnim razvojem portala planira se obuhvatiti što više kulturnih sadržaja. Svi izvori koji ne podliježu pod zaštitu autorskoga prava mogli bi se, objasnila je koordinatorica projekta Vedrana Juričić, preuzimati u kvaliteti koja se podrazumijeva u mrežnom okruženju, a koja omogućava ispis sadržaja i upotrebu u znanstvene, obrazovne ili osobne nekomercijalne potrebe.  'Nekomercijalni kulturni i umjetnički sadržaji u Hrvatskoj nisu dovoljno zastupljeni na internetu te bi ovo bio jedan od načina da se predstave i približe javnosti i to putem najraširenijega medija današnjice', dodala je.

Nakon prve faze, sadržaj portala trebao bi se tijekom ove i idućih godina širiti građom o drugim velikanima kojima slijede 'okrugle' životne obljetnice, najavila je Juričić. u 2017. obilježava se 450. godišnjica smrti Marina Držića, 400. godišnjica smrti Fausta Vrančića, 100. godišnjica smrti Frana Supila, 50. godišnjica smrti Mate Ujevića te 530. godišnjica rođenja Petra Hektorovića.
Naziv portala preuzet je od poznatog leksikona "Znameniti i zaslužni Hrvati te pomena vrijedna lica u hrvatskoj povijesti od 925-1925." objavljenom 1925. povodom jubileja tisućite godišnjice Hrvatskoga kraljevstva koji sadrži životopise oko tri tisuće osoba iz hrvatske povijesti.