Napredno liječenje raka

Nedaleko Zagreba otvorena je najsuvremenija poliklinika za dijagnosticiranje i liječenje karcinoma radioterapijom, radiokirurgijom i kemoterapijom. Riječ je o prvoj takvoj poliklinici u Hrvatskoj, ali i na cijelom prostoru jugoistočne Europe. Suvremena tehnologija koja se ondje koristi znači brojne promjene - kako za rad kirurga tako i za same pacijente. 

Otvorena je tek prije tri dana, a prvi pacijenti već su tu. 'Radiochirurgia Zagreb' jedinstvena poliklinika ne samo u Hrvatskoj već i na cijelom prostoru jugoistočne Europe. Zahvaljujući korištenju najsuvremenije tehnologije, u poliklinici smještenoj nedaleko Zagreba, u Svetoj Nedelji, moguće je rano otkrivanje svih vrsta tumora. 'Imamo visoko sofisticirani uređaj 3 Tesla magnet koji je prvenstveno prilagođen za radiokirurgiju i radioterapiju uz sve svoje softverske i hardverske elemente za onkološke pacijente i ultrazvuk zadnje generacije koji je umrežen s drugim uređajima.', objašnjava Dragan Schwarz, ravnatelj poliklinike. Prednost takve umreženosti je što zajedničkim radom i analizom daju jasnu 3D konstrukciju tumorskog tkiva. Prikupljene podatke zatim šalju Varian EDGE uređaju pomoću kojeg se otkriveni tumor liječi. 'On omogućava tretiranje malignih tumora s preciznošću na nivou milimetra. Omogućava kraće trajanje terapije u odnosu na konvencionalnu radioterapiju kao i bolju distribuciju doze u sam tumor s boljom zaštitom okolnih struktura i okolnih organa. Time se smanjuju komplikacije i nuspojave.' ističe dr. med. Hrvoje Kaučić, specijalist onkologije i radioterapije.


Kod operativnih zahvata pacijent je u budnom stanju, no nema boli niti krvi. Ovakvim načinom liječenja mijenja se i standardni kirurški tim. Nema anesteziologa, instrumentarki, sestara, asistenata. Prisutni su fizičari, inženjeri, onkolozi, radioonkolozi te kirurzi koji su posebno educirani za primjenu radio-kirurške metode. Dobra vijest za pacijente je i da se tako smanjuju liste čekanja.  Dnevno se mogu operirati desetine pacijenata. Nema ostajanja u bolnici radi pred-operativnog i post-operativnog zahvata. Sve je gotovo u jedan dan. Troškovi liječenja za sada su ipak isključivo na pacijentima, no i to bi se uskoro moglo promijeniti. Statistike oboljenja od karcinoma poražavajuće su u cijeloj Europi. Hrvatska je vodeća po oboljenjima od tumora pluća i debelog crijeva. Za izlječenje karcinoma važno je njegovo rano otkrivanje.