Lokvarski kalendar: sunčani siječanj, suho i stabilno ljeto

Izrađivači prošlogodišnjeg pučkog kalendara točno su predvidjeli da će kraj 2016., umjesto bijelog i snježnog Božića, obilježiti uglavnom suho i sunčano vrijeme. Kakva će biti 2017. provjerili smo u novom izdanju Lokvarskog kalendara.

Udruga Ljubitelja lokvarskih starina iz Lokava u Gorskom kotaru i ove je godine tiskala kalendar koji privlači posebnu pozornost jer njegovi izrađivači, koristeći metodu brojanica, njeguju pučku meteorologiju i nude zanimljivu godišnju prognozu vremena.

Brojanice nalažu da se tijekom dvanaest dana prosinca, između blagdana Svete Lucije i Božića, pažljivo prate sve vremenske i druge pojave u prirodi, a prikupljena zapažanja su temelj pri izradi prognoze za svaki mjesec nadolazeće godine.

Izrađivači prošlogodišnjeg kalendara su točno predvidjeli da će kraj 2016., umjesto bijelog i snježnog Božića, obilježiti uglavnom suho i sunčano vrijeme. Upravo su stabilne vremenske prilike između blagdana Svete Lucije i Božića otežale izradu brojanica za naredno jednogodišnje razdoblje, pa se s dodatnom pozornošću danonoćno pratila svaka, pa i najmanja promjena.

Nakon svega, predviđanja za 2017. kažu, da nakon uglavnom sunčanog siječnja nastavak zime neće donijeti previše snijega, pa bismo i nešto ranije mogli osjetiti dolazak proljeća, a ljeto će biti uglavnom suho i stabilno. Na dulja razdoblja s obilnijim kišama mogli bismo čekati do jeseni. Prema brojanicama će i dogodine izostati bijeli Božić.

Novo izdanje Lokvarskog kalendara posebnu pozornost posvećuje narodnoj gastronomiji i predstavljanju kolača iz bakine kuharice, pa Lokvarci u šali kažu da za 2017. nude slatki kalendar.