U Rijeci otvoren prvi hrvatski bezglutenski restoran

Prvi restoran bezglutenske prehrane 'Rica gluten free' otvoren je nedavno u Rijeci. U Verdijevoj ulici, kod kazališta, mogu se pojesti i kupiti proizvodi koji okusom i izgledom nimalo ne zaostaju za običnima, a bez straha ih mogu konzumirati i oboljeli od celijakije.

Prije dvije godine, potaknuta izdavanjem slikovnice Bez glutena, molim!, pekara Kroasana iz Opatije pokrenula je proizvodnju bezglutenskih prehrambenih proizvoda, prva u Hrvatskoj. Nakon dana i noći isprobavanja, pokušaja i pogrešaka, kruh, peciva, kolači bez glutena našli su se na policama. Kada je stvoreno pedesetak različitih proizvoda, dosjetili su se otvoriti, ponovno prvi u Hrvatskoj, ali i šire, bezglutenski lokal, govori direktorica Rica gluten free Blaženka Matijević. Nismo požalili što smo se upustili u ovu bezglutensku avanturu, kaže Matijević.

Mnogi oboljeli od celijakije i sličnih bolesti, nastavlja, napuštaju Hrvatsku jer ovdje ne mogu doći do bezglutenske namirnice. Djeca ne jedu rođendanske torte, ne marendaju u školi, neka nikada nisu ušla u pekaru - jer ondje nemaju što kupiti. Novootvoreni lokal u Rijeci tim osobama otvara novi svijet: mogu jesti sve što izgleda, miriše i ima okus vrlo sličan "običnoj" hrani.

Pekarskim i slastičarskim proizvodima Rica gluten free dodaje i liniju smrznutih proizvoda, koje si možemo sami pripraviti. Prodaju i sirovinu - brašno mljeveno kamenim mlinom, rižinu krupicu kao zamjenu za griz, čak i gotovu bezglutensku smjesu za palačinke. Neobično, ali istinito - u novootvorenome restoranu najprodavaniji proizvod je burek. Tako je jer je, objašnjava Blaženka Matijević, vučeno tijesto od bezglutenskoga brašna najzahtjevnije, neelastično je i teško ga je napraviti.

U proizvodnji hrane bez glutena željeli su, kaže naša sugovornica, ispuniti tri uvjeta. Prvi je da njihovi proizvodi budu okusom što sličniji "običnima". Drugi se odnosi na strogu kontrolu: županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo to i čini, čak je osmislio i dodijelio im plavu markicu koja označava proizvode bez trunke glutena. Treće, također vrlo važno, da cijena bude prihvatljiva - jer cijena kilograma običnoga, pšeničnog brašna u trgovinama je oko dvije kune, a bezglutenska su i više od deset puta skuplja.

Riječki bezglutenski proizvodi zasad se neće širiti, iako već sada imaju upite za franšizu. Želja nam je sve koji žele kušati naše proizvode dovesti u našu lijepu Rijeku, počastiti ih. Želimo i da naš lokal uđe na turističke karte našega grada jer, primjerice, u Njemačkoj je tri tisuće ovakvih mjesta, objedinjenih u jednoj aplikaciji, govori Blaženka Matijević.

Što znate o glutenu?