Zagrebačka filharmonija u Kini i Austriji

Zagrebačka filharmonija ovih dana nastupa u Kini. Prva je to njihova turneja u Aziji. Zanimljivo je da je u isto vrijeme drugi dio orkestra održao novogodišnji koncert u Salzburgu. 

Svirati u glasovitom Festspiele hausu u Mozartovom gradu, neostvarena je želja mnogih orkestara. Zagrebačkoj filharmoniji to, čini se, postaje tradicija.

Nastup Zagrebačke filharmonije oduševio je sve prisutne kao i slavnog dirigenta maestra Leopolda Hagera iz Salzburga te njegovog sugrađanina, svjetski poznatog violinista Benjamina Schmida.

I dok 60-ak filharmoničara iz Salzburga odlazi ispraćeno ovacijama, gotovo isto toliko njihovih kolega pobire hvalospjeve na dvotjednoj kineskoj turneji. Među šest gradova je i Šangaj.

Kinezi u svom obrazovnom sustavu ne uče puno o europskoj klasičnoj glazbi. Tim više je nevjerojatno njihovo zanimanje za jedan hrvatski orkestar premda im je apsolutna zvijezda naš pijanist Maksim Mrvica.

Salzburški koncert i kineski koncerti među najvećim su uspjesima Zagrebačke filharmonije u 146 godina njezinog postojanja.