None znaju kako se peku nabolji kolači

Na otoku Hvaru, u Starom Gradu, u Dnevnom boravku Doma za starije osobe ovih je dana zaista zamirisalo. None su učile unuke kako se peku kolači - medenjaci i kroštule omiljene slastice zimskih dana.

U malom mjestu u zimskim mjesecima, važno je imati mjesto gdje se otočani okupljaju i druže. Jedno od takvih mjesta je Dnevni boravak Doma za starije osobe u kojem se odvija Projekt međugeneracijske solidarnosti. Suradnja s djecom, vrtićima i školama, tijekom koje se njeguje naša tradicija i običaji. Naš boravak mjesto je gdje se djeca druže sa nonama. One im prenose svoja znanja, svoje načine spremanja kolača, pjesmice, priče, uspavanke iz njihovog djetinjstva. Djeca to sve vole i uživaju u međusobnom druženju. To je posebnost našeg dnevnog boravka,  naglašava Željana Škarpa, voditeljica Dnevnog boravka.

U ovom projektu Ministarstva socijalne politike i mladih, sudjeluju i Crveni križ otoka Hvara te Dječji vrtić Sardelice. Dječji vrtić već dugi niz godina radi na očuvanju tradicije, na razvijanju ljubavi prema svome mjestu, ljubavi prema običajima te poštivanju odraslih i starijih osoba. Nastojimo funkcionirati svi zajedno, od najmanjih, nas iz vrtića, do najstarijih u Dnevnom boravku. Sve generacije i svi skupa,  objašnjava Marija Franetović Cvitić iz Dječjeg vrtića Sardelice. Peku se kolači, izrađuju se narodne nošnje te se odvijaju druge kreativne radionice, u kojima sudjeluje oko 80 korisnica s otoka Hvara.

Projekt međugeneracijske solidarnosti pokazao se je kao pun pogodak: dolazak najmlađih u posjetu i razmjena iskustava s najstarijima, sve to pridonosi kvaliteti zimskog otočnog života.