Ponos Hrvatske - Gloria Malin

Svečana dodjela nagrade Ponos Hrvatske za 2016. godinu održat će se  3. veljače 2017.  U emisijama Dobro jutro, Hrvatska te Hrvatska uživo  od 28. prosinca do svečane dodjele pratimo reportaže o dobitnicima za 2016. godinu.


Gloria Malin 18-godišnjakinja iz Trstenika Pušćanskog kraj Zaprešića u posljednje je tri godine udomila 200-njak napuštenih, zlostavljanih pasa kojima je nastojala pronaći najbolji mogući dom. Nije joj bilo teško ustajati i u 4 ujutro kako bi prije škole zbrinula pse, a zatim gotovo dva sata putovala do škole u Zagrebu. Gloria namjerava upisati Veterinarski fakultet i dalje se brinuti o ovim životinjama za koje kaže da im treba samo malo hrane i ljubavi.

Gloria Malin odbačene, zlostavljane, ranjene pse pronalazila je svugdje. Svakog je nastojala spasiti i pronaći mu najbolji mogući dom. To je ono kad se rodite s nečim, nešto što vi ne možete postati nego morate bit rođeni za to. To ne možete zavoljeti, to nije posao koji možete raditi zato što vi imate korist, zato što možete živjeti od tog, to je nešto gdje se vi morate predati potpuno, 24 sata svog života predati samo tome,  kaže Gloria.

Malog Kana Gloria je spasila od sigurne smrti jer ga je bivši vlasnik želio utopiti. U novi dom je smješten prije dva i pol mjeseca. To treba vidjeti, samo ta snaga, to pristupanje… Nema tog odvjetnika ili političara koji bi ju mogao pobijediti na tom terenu,  otkriva Josipa Radovanić, jedna od udomiteljica pasa koje je spasila Gloria.  Prije nego je došla u ruke udomitelja Lota je bila vezana na 30 cm 'dugom' lancu. Nova vlasnica prošla je Glorijinu provjeru kako bi bila sigurna da pas odlazi u prave ruke. Ja ju vidim kao nekog s kim bih htjela čak i živjeti, kao svoju sestru koja je jako puno toga odbacila od sebe i stavila sa strane da bi napravila pravu stvar. Pomogla onima koji to ne znaju reći, nekome kome treba dati glas,  kaže Adriana Naglić.

I prijatelji za Gloriju imaju samo riječi hvale. Glorija je predivna mlada cura, koja neće izlaziti nego će biti doma sa psima. Pomoći će uvijek koliko god može… Za svoga prijatelja tu je 24 sata, za pse tu je 24 sata,  o njoj kaže prijateljica Katarina Belec. Sve to jako dobro zna Glorijin otac koju je vrlo ponosan na svoju kćer i koji u šali kaže kako bi u sljedećem životu volio biti pas kojeg bi Glorija udomila. Borac je i kad si zacrta neke stvari tu nema kompromisa. Učinit će sve da to i ostvari. Zapostavila je ona djetinjstvo, definitivno zamijenila s dlakama, pesekima, odlascima u veterinarske ambulante, ali očito je to njezina ljubav,  kaže tata Zoran.

U međuvremenu, Gloria je završila srednju veterinarsku školu i želja joj je upisati Veterinarski fakultet. Tijekom školovanja nije joj bilo teško ustajati u 4 ujutro kako bi zbrinula pse, a zatim gotovo dva sata iz Trstenika Puščanskog kraj Zaprešića putovati do škole u zagrebačkoj Dubravi. Meni vam to znači sve. Meni je to moj dan, zahvala. Kad ih vidim sretne, zahvalne,  da oni u meni vide sve. To vam se ne može riječima opisati. To možete jedino razumjeti kad ste među njih 20, kad čučnete na pod, a oni vas okruže, mašu repovima, ljube… Ne može se to riječima izgovoriti,  iskrena je Gloria.

Najmlađa od četvero djece, Gloria uz podršku svoje obitelji, prijatelja i njihovih donacija i dalje namjerava brinuti o psima za koje kaže da im treba samo malo hrane i ljubavi.