U jednoj knjizi pregled povijesti Europe

Kažu da je Europa više kulturni nego zemljopisni pojam. Danas obuhvaća više od 40 država, a nekada ih je na istoj površini bilo čak 200-tinjak. Kako i zašto usprkos zajedništvu kršćanskog svijeta govori nova knjiga Brendana Simmsa 'Europa - borba za nadmoć od 1453. do danas'.

Dvije ideje su dominantne u Simmsovoj knjizi: vanjska politika i pregled povijesti Europe kroz prizmu vanjskopolitičkih odnosa te uloga Njemačke kao središnje okosnice svih političkih odnosa i previranja u Europi. Nekako on uvijek postavlja Njemačku u centar svega toga i smatra da su se stvari koje su se događale i odluke koje su se donosile, služe kako bi se Njemačku na neki način obuzdalo ili kako bi se nešto postiglo u samoj Njemačkoj ili u vezi s Njemačkom,  naglašava doc. dr. sc. Borna Jalšenjak, viši predavač; Vodstvo, poslovna etika i CSR.
Dr. sc. Đuro Njavro, Dekan ZŠEM-a, izdavač smatra da je ovo izdanje izuzetno važno za one koji žele razumjeti  bogatstvo koje je Europa uživala u zadnjih 70 godina mira i prosperiteta, ali s druge strane to je i vrijednost za one koji žele razumjeti, koliko nas povijest može podučiti koji su sve izazovi pred Europom u budućnosti.  Simms podupire ideju snažne Europe ujedinjene u financijskom sektoru i vojnom planu, što ju čini nezanemarivom silom. I današnja sociopolitička situacija izazovna je za suvremenu Europu. Važnost knjige je u tome što pokazuje koliko je Europa bila rascjepkana usprkos tome što je postojalo zajedništvo u smislu kršćanstva, kršćanskog svijeta kojem su svi pripadali. Ali Europa nije osnovala velika carstva, Europa je često puta bila u političkim previranjima. A nekako u današnje vrijeme s izlaskom Engleske, s iseljeničkom krizom, s nedavnom dosta slabom pozicijom eura, cijeli taj splet socio-ekonomskih i vojnih situacija se može iščitati iz knjiga i prošlih događaja,  mišljenja je doc. dr. sc. Jalšenjak.

'Europa: borba za nadmoć  od 1453. do danas' vrlo je opsežno djelo. Stoga je izdavanje ove vrijedne knjige bio je veliki izazov. Knjiga će se pojaviti u elektronskom izdanju, kao elektronska knjiga čime će se pružiti mogućnost čitateljima kojima je blizak hrvatski jezik, bez obzira gdje su u svijetu, čitanja ove knjige,  ističe Đuro Njavro.

Knjiga se može čitati na više razina: politološkoj, sociološkoj ili povijesnoj. Služi kao izvrstan alat za sve koji traže sažet i detaljan prikaz povijesti i odnosa unutar Europe.