One knjigama vraćaju stari sjaj

U današnje vrijeme modernih tehnologija često zaboravimo kako su se stvari nekada radile. Recimo knjige, vrlo rijetko ćete naići na šivanu knjigu, no ekipa Dobrog jutra pronašla je knjigovežnicu u Zagrebu koja baš tako izrađuje knjige.

Smještena u Marićevom prolazu u samom centru Zagreba, okružena novim i modernim, a u sebi skriva nešto staro i posebno. Knjigovežnica u kojoj Ivana Radić i njezina majka Marija njeguju stare načine uveza knjiga. Uđete li u njihov svijet osjetit ćete da je tu stalo vrijeme. Radimo isključivo ručni rad. Obnavljamo stare knjige, radimo preuvez. Nekima se ne sviđaju korice knjige koju su kupili, recimo kožna knjiga strojno rađena, pa donesu nama da im presvučemo u pravu kožu, pliš, traper… , opisuje Ivana. Oduvijek radimo na stari, tradicionalni način. Njegujemo tradiciju ručnog krojenja, šivanja i uvezivanja.
 
Prvo se moraju presaviti lage i izbušiti rupe za šivanje. Zatim se lijepi knjižni blok koji onda ide u prešu za sušenje. Za to vrijeme priprema se materijal za korice, koji se ručno lijepi. Nakon sušenja, koliko je potrebno, na redu je finalan obrada i tisak po želji stranke. Za šivanje jedne knjige je potrebno i do tri dana, zato u ovoj tradicionalnoj knjigovežnici ne rade velike serije već male, unikatne i iznimno kvalitetne. Rukom rađene ili uz malu pomoć pokojeg, također starinskog, stroja. Radionica je opremljena starinskim strojevima, od kojih su neki muzejske vrijednosti, no još su dan danas su u funkciji,  ističe Ivana. Super mi je da za te strojeve ne treba nikakav novi softver niti ih treba ažurirati za korištenje. Servisiram ih sama, jer najgore što se dogodi je da se neki šaraf odšarafi.  Čak i rezač za papir nikada nije oštren, upotrebom 'sam sebe oštri'. Pravi su to strojevi za pomoć u ručnoj obnovi izdanja još iz 1800., 1900. koja stižu u ovu knjigovežnicu.

Sve to ne bi bilo moguće bez ljubavi i dobre volje koju u ovaj posao unose Ivana i Marija Radić.