Ivana - borac s osmjehom na licu

Mara Bratoš snimila je neke od posljednjih fotografija Ivane Popović. Za posebni broj magazina Story u listopadu, naša je poznata kiparica i modna dizajnerica Ivana ogolila tijelo i dušu četiri godine nakon što je oboljela od karcinoma dojke želeći potaknuti žene na preglede, ali i ohrabriti sve koje se bore s tom bolešću. Nažalost preminula je 30. prosinca 2016. Danas je pokopana na Krku.

Još kao djevojčica Ivana je bila drugačija i posebna. Tada je šokirala svojim igrama, a u odrasloj dobi revijama i perfomansima. Talentirana kiparica, modna dizajnerica, konceptualna umjetnica, ali i majka i prijateljica. Pomicati granice, rušiti tabue - to je cijeli život željela. Uvijek otvoreno i iskreno govorila je o samohranom majčinstvu, rastavama, nasilju. Kada se razboljela od karcinoma dojke javno je govorila o tome i ukazivala na važnost samopregleda i ranog otkrivanja.

Kada joj je dijagnosticiran rak dojke, koji je prvo uočila samopregledom, kako je otkrila u emisiji '8. kat Daniele Trbović' 2013., vrlo brzo završila je na operacijskom stolu. Ostala je bez dojke no unatoč tomu pripremala je reviju s kolegom i prijateljem Ivicom Skokom. U bolnici je čak isplela šal. Takva je bila Ivana - borac s osmjehom na licu. Te 2013. napravila je 10 tisuća figurica od tera cote i nazvala ih Promatrači. Oni su joj bili radna terapija za obje ruke jer joj desna ruka nakon operacija bila gotovo neupotrebljiva.

Biti potpuno svoj, bez zadrške, hrabrost je samo rijetkih. A Ivana Popović bila je upravo takva.