Škola kuhanja: Šunka u kruhu

Šunka u kruhu nezaobilazna je u razdoblju velikog religijskog blagdana, Uskrsa, no ukućane i goste razveselit će i u bilo kojem drugom trenutku kroz godinu.

Kakva se sve šunka može nabaviti na tržištu, kako je pripremiti i skuhati, te što je sve važno za ukusan i vizualno dojmljiv omotač od tijesta za kruh, otkrila je kuharica amaterka Marica Grdić s Dugog otoka.

ŠUNKA U KRUHU

SASTOJCI:
Dimljena rolana šunka - oko 2 kg
Lovor list - 1 kom
Češnjak - 3 režnja
Papar u zrnu - 6 kom
Tijesto:
Brašno glatko - 600 g
Kvasac suhi - vrećica
Topla voda - 400 ml
Svinjska mast - 2 jušne žlice
Sol - ½ jušne žlice
 
POSTUPAK PRIPREME:
Šunku staviti u dublju posudu zajedno s listom lovora i češnjakom te paprom u zrnu. Pažljivo posoliti. Preliti vodom i kuhati četrdesetak minuta (20 minuta po kilogramu šunke). Šunku ostaviti u vodi u kojoj se kuhala, da se hladi 2-3 sata. Od brašna, suhog kvasca, tople vode i malo soli umijesiti glatko tijesto. Tijesto ostaviti na sobnoj temperaturi da se udvostruči volumen, a potom na pobrašnjenoj podlozi valjkom izvaljati pravokutnik debljine 2 cm. Šunku izvaditi iz vode, te dobro posušiti papirom, te je položiti u sredinu pravokutnika tijesta. Pažljivo omotati tijesto oko šunke i pritisnuti rubove da se slijepe. Na pleh za pečenje položiti papir za pečenje, namazati ga svinjskom mašću, te na njega položiti šunku, s tim da dio gdje se tijesto spaja bude s donje strane. Pobrašniti tijesto i peći u pećnici na 190 stupnjeva Celzijusa 15 minuta, a potom smanjiti temperaturu na 150 stupnjeva i peći još 1 sat i 15 minuta. Ohladiti prije rezanja na sobnoj temperaturi. 


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.