Škola kuhanja: Engleska krema

Osim korisnih savjeta kroz pripremu poznatih i manje poznatih konkretnih jela, u Školi kuhanja nezaobilazne su i razne slastice.

Nakon mnogih vrsta tijesta, biskvita, preljeva i osnovne žute kreme, još jednu poznatu slastičarsku kremu pripremila je Marica Grdić s Dugog otoka. Uz još jednu korisnu tehniku pripreme, Marica je pokazala kako raditi sa želatinom te što se sve može dodati za aromatičan i bogat okus.

ENGLESKA KREMA
SASTOJCI:
Mlijeko - 350 ml
Žutanjci - 200 g
Jaja - 8 kom
Šećer kristal - 220 g
Želatina listići - 10 g
Korica naranče - prstohvat
Sok od naranče - 120 ml
Maslac - 200 g
POSTUPAK PRIPREME:
U posudicu s hladnom vodom staviti listove želatine da se namoče i omekšaju. Posudu za miješanje staviti na lonac za parenje i kuhati na pari uz neprekidno miješanje jaja, žutanjke, šećer, mlijeko i sok od naranče. Paziti na temperaturu koja mora biti 85 stupnjeva Celzijusa, ali i na mogućnost da se jaja uz rub posude pretvore u kajganu. Ohladiti kremu na 60 stupnjeva Celzijusa. Dodati maslac i rukom dobro ocijeđene listove želatine, te sve štapnim mikserom izraditi u kremu. Prije korištenja englesku kremu dobro ohladiti u hladnjaku.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.